Styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) valgte utestengelse som straff for avsløringene rundt det statsstøttede russiske dopingprogrammet. Samtidig åpnes det for at russiske utøvere kan få delta i lekene i Sør-Korea under nøytralt flagg.
– Å straffe uskyldige er bare urettferdig og umoralsk. Denne avgjørelsen motsier grunnleggende olympiske prinsipper, sa den russiske OL-toppen Zjukov til nyhetsbyrået R-Sport etter at IOCs beslutning var gjort kjent.
– Enhver må svare for sine synder, tilføyde han.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16

Kom med beklagelse

Også det russiske utenriksdepartementet reagerte på IOCs avgjørelse tirsdag kveld.
«Er dette smertefullt? Veldig … Overlever vi? Ja», skrev departementets talskvinne Maria Zakharova på sin Facebook-konto ifølge nyhetsbyrået AP.
I tillegg til å være leder for den russiske OL-komiteen er Alexander Zjukov medlem av IOC-styret. I forkant av at styret tok sin beslutning tirsdag, holdt nevnte Zjukov en tale.
Ordlyden er ifølge nyhetsbyrået AP å finne på den russiske OL-komiteens nettsider, og der fremgår det at Zjukov kom med en beklagelse.
– Jeg som president for Russlands OL-komité beklager de brudd på antidopingreglene som er begått i landet vårt, sa Zjukov.
Han skal samtidig ha avvist hovedanklagene mot Russland om at landet hadde et storstilt dopingprogram i virksomhet under vinterlekene på hjemmebane i 2014.

Utestengt

I tirsdagens styrebeslutning fra IOC går det for øvrig fram at enhver russisk idrettsleder som var involvert i Sotsji-lekene i 2018 vil bli nektet akkreditering til Pyeongchang-OL. Det samme gjelder samtlige ansatte i det russiske idrettsdepartementet.
Russlands mektige visestatsminister Vitalij Mutko, som var idrettsminister under Sotsji-lekene, er utestengt fra OL på livstid. Det samme er hans daværende nestkommanderende Jurij Nagornykh.
Nevnte Zjukov er suspendert som Russlands medlem i IOC-styret.
IOC opplyser videre at sanksjonene mot Russland kan bli opphevet etter avslutningsseremonien i Pyeongchang dersom landet har rettet seg etter påleggene som ble ilagt dem tirsdag.
(©NTB)