Populære sporter
All sport
Vis alt

Nord-Korea får størst oppmerksomhet i PyeongChang

Andreas Selliaas

Oppdatert 18/01/2018 klokken 13:54 GMT+1

Det gikk et historisk sus over den olympiske bevegelse i går. Da ble Nord- og Sør-Korea enige om at Nord-Korea skal sende en delegasjon på 550 representanter til lekene i PyeongChang.

Nord-Korea

Foto: Scanpix

Kommentar: Avtalen ligner mer en kulturutveksling enn en idrettsavtale. I delegasjonen er det blant annet et nordkoreansk orkester bestående av 150 musikere og en egen heiagjeng som skal støtte Nord-Korea i tykt og tynt. I avtalen står det også at sørkoreanske utøvere skal på treningsleir i de nordkoreanske fjellene. Forrige gang Sør-Korea arrangerte OL i Seoul 1988, boikottet Nord-Korea lekene.
Men Nord- og Sør-Korea har samarbeidet på idrettsarenaen før. Under OL i Sydney (2000), Athen (2004) og Torino (2006) gikk også landene under samme flagg. I Asia-lekene i Busan i Sør-Korea i 2002 stilte Nord-Korea opp med en delegasjon på 704 representanter, inkludert utøvere, supportere og journalister, og i 2003 deltok 94 nordkoreanere i Universiaden i Daegu og 273 utøvere deltok i Asia-lekene i Incheon i 2014.
Delegasjonen vil gå sammen på åpningsseremonien under et felles flagg, selv om en fersk meningsmåling i Sør-Korea viser at det sørkoreanske folket er delt i to i akkurat dette spørsmålet. Halvparten vil at Sør-Korea skal marsjere under det sørkoreanske flagget. Uansett vil åpningsseremonien under lekene i Pyeongchang bli en av OLs mest interessante øvelser.

Utøvere i fire øvelser

Men idretten vil også få plass og lederen for organisasjonskomiteen til lekene i Pyeongchang, Lee Hee-beom, har sagt at Nord-Korea vil stille med utøvere i fire idretter: Kunstløp, alpint, langrenn og ishockey. Det er ingen vågal påstand å si at de nordkoreanske utøverne i disse øvelsene vil tiltrekke seg mest oppmerksomhet av alle utøvere under lekene.
Det har allerede vært mye snakk om kunstløperparet Ryom Tae-Ok og Kim Ju-Sik, som var de eneste nordkoreanske utøverne som var kvalifisert til OL, men som Nord-Korea ikke meldte på før fristen 31. oktober i fjor. De skal nå etter planen delta. I følge Eurosports kunstløpkommentator Lise Røsto Jensen er det nordkoreanske paret nest dårligst av parene som er kvalifisert, uten at det tar bort interessen for dette paret.

Det største gjennombruddet

Like mye interesse rettes mot det koreanske ishockeylaget for damer. Etter planen skal nordkoreanske ishockeyspillere innlemmes i det sørkoreanske laget. Det er i så fall det største gjennombruddet i forhandlingene mellom Nord- og Sør-Korea. I forkant av OL i Beijing i 2008 forhandlet de to landene om å stille felles tropp, men da strandet forhandlingene på uenighet om uttakskriterier. Sør-Korea ville ta ut troppen med utgangspunkt i prestasjoner, mens Nord-Korea ville ta ut utøvere basert på folketall. Dette har ikke vært en problemstilling denne gang.
Men et felles damehockeylag er ikke uten kontroverser. Det er usikkert om det internasjonale ishockeyforbundet har godkjent et slikt lag, og selv om dette kanskje er formaliteter så har det allerede kommet protester. Den canadisk-amerikanske treneren til Sør-Korea, Sarah Murray, sier at beskjeden om et forent lag har kommet altfor sent og mener at nordkoreanske utøvere i troppen vil påvirke forberedelsene som har foregått i fire år på en negativ måte. Sør-Koreas første motstander Sveits har også sagt at dette kommer for brått på.

De olympiske idealer

Når det gjelder langrenn og alpint er det vel ingen som kommer til å protestere. Ikke bare fordi de ligger langt bak Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen, men fordi utøvere med begrensete ferdigheter ofte blir de søteste historiene i et vinter-OL. Mange mener at det er underdogene som oppfyller de olympiske idealer og som bekrefter mottoet «det viktigste er ikke å vinne, men å delta».
Nord-Korea er ingen stor vinterolympisk nasjon. De har deltatt i tolv vinter-OL, de har totalt to medaljer og første gang de deltok var i Innsbruck i 1964. I Innsbruck tok Han Pil-hwa Nord-Koreas første vinter-OL-medalje med sølv på 3000 meter skøyter for damer. I Albertville i 1992 tok Hwang Ok-Sil Nord-Koreas andre og hittil siste medalje i vinter-OL, med bronse på 500 meter kortbaneløp for damer. Sist gang Nord-Korea deltok i et vinter-OL var i Vancouver i 2010.​
Hvis Nord-Korea stiller i Pyeongchang (vi må se det før vi tror det) kommer dette til å bli tidenes vinter-OL for Nord-Korea uansett hvor langt opp på medaljestatistikken de kommer.​
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame