Selv om Russland som nasjon er utestengt fra OL i PyeongChang, vil utøvere som kan bevise at de ikke har vært dopet få muligheten til å konkurrere under det Olympiske flagget. Men utøverne vil delta under navnet «Olympic athlete from Russia» (OAR).
Det mener Eurosports idrettspolitiske ekspert, Andreas Selliaas, er en veldig rar kompromissløsning fra Den internasjonale olympiske komité.

En kategori som ikke har eksistert før

PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 KLOKKEN 12:16
– Det blir en spesialbehandling der den nasjonale olympiske komiteen blir suspendert og man lar utøverne konkurrere under et nøytral flagg, men de får likevel lov til å kalle seg Russland. De får bruke nasjonaliteten sin i mesterskapet, sier Selliaas.
Under sommer-OL i Rio i 2016 var for eksempel Kuwait utestengt, på samme måte som Russland er nå. Der fikk utøvere mulighet til å konkurrere under det olympiske flagget, men de fikk ikke ha noen som helst form for tilknytning til landet sitt.
Dette mener Selliaas er en feig løsning fra IOC.
– Det ser ut som om de gjør alt de kan for at Russland ikke skal boikotte. Denne kategorien har aldri eksistert før, sier han.
For at Russland skal få delta i neste OL må de holde seg innenfor reglementet som er satt for dem under vinterens OL og godkjenne kravene som er satt til dem i antidopingarbeidet, samt betale 15 millioner dollar til kampen mot doping, utlevere prøver fra Moskva-laboratoriet og godkjenne McLaren-rapporten som beviser statskontrollert doping i Russland.
– Man kan også si at denne beslutningen kommer altfor sent, bevisene har ligget der lenge, legger Selliaas til.

Vil påvirke fotball-VM

Han tror også tirsdagens avgjørelse vil få konsekvenser for fotball-VM, som skal arrangeres i Russland neste år, i og med at sjefen for mesterskapet, Vitalij Mutko som var visestatsminister i Russland, er utestengt på livstid fra De olympiske lekene.
Ifølge den russiske varsleren Grigorij Rodtsjenkov skal Mutko ha visst om alt om det dopingstyrte regimet under Sotsji-lekene.
– Dette spiller rett over på FIFA og Gianni Infantino, hva gjør de nå? spør Selliaas.
Det er fremdeles uklart hvilke kriterier IOC vil sette til russiske utøvere som ønsker å konkurrere under det olympiske flagget i PyeongChang. For russerne er ishockey og kunstløp de mest ettertraktede idrettene under et vinter-OL. Selliaas tror derfor det vil hjelpe mye på landet om disse utøverne for delta.
– Dette er en diplomatisk løsning som jeg vil si er litt feig. Når IOC konkluderer med at de aldri har sett verre noensinne og likevel lar landet bruke nasjonaliteten sin i et OL.