Neste sommer skal IOC bestemme seg for hvem som får vinter-OL i 2026, men de sliter med å få kandidater til å ta på seg verdens største vinterarrangement. Under halvparten av befolkningen i sveitsiske Sion, som har signalisert at de ønsker OL, støtter planer om å arrangere OL. Salt Lake City som også har lansert seg som kandidat er fortatt heftet med den store korrupsjonssaken som rystet i IOC i forkant av OL i 2002 og i Calgary, som arrangerte lekene i 1988 og har vist interesse, er de misfornøyd med IOCs innblanding i søknadsplanene. Samtidig har svenskene, midt under OL i Pyeongchang, luftet ideen om en svensk søknad. Den hansken mener jeg IOC bør plukke opp med en gang. De bør rett og slett tilby seg å betale hele regninga.
Lekene i Sotsji i 2014 og i Pyeongchang i 2018 har neppe vært optimale for IOC. OL i Sotsji ble preget av store dopingskandaler, kostnadssprekk, dårlig vær og svært variabelt billettsalg. Også i Pyeongchang har publikum holdt seg borte den første uka. Været kan ha spilt inn, men billettsalget har i forkant vært svært dårlig. Det har også vært et risikoprosjekt å legge lekene til en del av Korea som har svært lite erfaring med vinteridrett.
Saken fortsetter under videoen
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16
Samtidig vet vi at vinter-OL i Beijing i 2022 er et utviklingsprosjekt og på den måten er et risikoprosjekt. Lekene i Beijing skal nå og oppmuntre 300 millioner kinesere til å gå på ski og greier de å oppnå det vil mange i IOC som ønsket OL til Oslo i 2022 også smile fornøyd. Men smilet kan bli enda bredere med et vinter-OL til Sverige i 2026.
Det er flere grunner til det:
For det første er Sverige et vintersportsland med lange OL-tradisjoner og et svært entusiastisk vintersportspublikum. De har arrangert sommer-OL, men aldri vinter-OL. Det er på tide at svenskene får se sine egne vinterutøvere på hjemmebane i et OL.
For det andre hevder Sverige seg i de fleste idrettene på OL-programmet og det er derfor på tide at svenske utøvere får vise seg fram på hjemmebane. Og med de nye retningslinjene til IOC kan svenskene også tilpasse OL-programmet til svenske forhold og gjøre det enda mer attraktivt for både hjemmepublikum og egne utøvere.
For det tredje har Sverige solid mesterskapskompetanse. Alle nordmenn husker ski-VM i Falun 2015, i 2019 skal den nordiske alpinskimetropolen Åre arrangere VM i alpint og Stockholm kan alt om isidretter. Samler svenskene all denne erfaringen i ett arrangement kommer det meste til å gå på skinner for svenskene i 2026.
For det fjerde har IOC lovet å hjelpe til med å dempe kostandene i OL og med et OL til Sverige kan de vise nettopp dette. For det første står nesten alle anleggene klare og tar IOC resten av kostnadene kan et OL til Sverige bli et av de billigste lekene på mange år – til glede for den svenske regjeringen og det svenske folket. Mener IOC alvor med kostnadsreduksjoner er Sverige det beste alternativet.
For det femte vil et OL til Sverige føre OL tilbake til den mest vintersportsgale delen av Europa. Det er en dårlig idé å lansere et OL til Norge kort tid etter en opprivende OL-debatt og en skrinlegging av et OL til Oslo i 2022. Men for mange nordmenn vil et OL til Sverige være et godt substitutt. Det er deilig å slå svenskene på hjemmebane, også. På den måten kan IOC gi OL til dem som virkelig ønsker å se det med egne øyne.
Et vinter-OL til Sverige kan bli en vinn-vinn-situasjon for svenskene og for et hardt presset IOC. Og hva er vel bedre enn å bringe vinterlekene til hjemlandet til Alfred Nobel. Nærmere fredsprisen kommer ikke IOC.