Norge har 329 medaljer fra vinter-OL. 118 av medaljene er av edleste type. 98 forskjellige utøvere står bak gullmedaljene. Dermed kan utøver nummer 100 til å ta gullmedalje for Norge i vinterlekene bli et faktum i PyeongChang.
Den 100. utøveren kan teoretisk sett bli gjeldende allerede første dag med medaljeøvelser, lørdag 10. februar.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16
– Vi har noen gode norske øvelser den første helgen. Både langrenn og skiskyting er i gang da, og hopp. Så der er det absolutt gode muligheter for gullmedaljer, sier Jørn Sundby, Eurosports ekspertkommentator.
Idrettene der det er mest aktuelt med norske gullmedaljer den første helgen av OL er:
  • Langrenn (15 km skiathlon kvinner, 30 km skiathlon menn)
  • Skøyter (3000 meter kvinner, 5000 meter menn)
  • Skiskyting (sprint menn og kvinner)
  • Hopp (Normal bakke menn)
  • Snowboard (Slopestyle menn)
  • Alpint (Utfor menn)

Langrenn først ut

Det er imidlertid én hake for at milepælen blir nådd; utøverne som vinner kan ikke stå på listen over gullvinnere fra før (se oversikt nederst i saken). Det utelukker favoritter som Marit Bjørgen, Tiril Eckhoff og Aksel Lund Svindal.
Den første medaljedagen skal langrennsjentene gå 15 kilometer, som er PyeongChang-OLs første medaljeøvelse. Sundby tror på gull til Norge, men at det ikke blir Norges 99. utøver med vintergull.
– Vi har solide gullkandidater der med Bjørgen i spissen, hun er storfavoritt. Ingvild Flugstad Østberg er også en medaljekandidat der, men hun har gull fra Sotsji. Da gjenstår Heidi Weng, som ikke har tatt OL-gull tidligere. Men jeg tror nok Bjørgen tar det, sier eksperten.
Saken fortsetter under videoen
Deretter trekker Sundby fram kvinnenes skiskyttersprint, der Tiril Eckhoff er gullhåp, men også hun har gull fra Sotsji.
– Dermed er det nok i hoppbakken vi har mulighet til å få en ny gullvinner på listen, sier Sundby, og legger til:
– Det er hopp i normalbakke, og det er ingen av de guttene på det laget som har OL-gull fra før. Der er det en klar mulighet til å få bygget på listen, selv om hoppguttene nok har større sjanse i storbakken enn normalbakken.

Sundby, Klæbo eller Thingnes Bø?

Den andre medaljedagen i Sør-Korea er søndag 11. februar. Dagen starter med utfor for herrene, men som skrevet over blir det ingen flere på listen dersom Svindal og Jansrud innfrir der.
– Vi må nok lenger ut på dagen for å finne noen nye gullvinnere. Der har vi spennende øvelser med både sprint for skiskytterherrene og tremila for langrennsherrene. Verken Martin Jonsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo eller Johannes Thingnes Bø har OL-gull fra før, sier ekspertkommentator Sundby.
Dermed er det store muligheter for at Norges utøver nr. 100 med vintergull blir en av herrefavorittene.
– Under skiskyttersprinten er det en duell, slik det har vært lenge, mellom Thingnes Bø og Martin Fourcade. Og i tremila er det mange om beinet, men hvis Klæbo er med til spurten, har vi alle sett hvordan det vil gå i vinter, sier Sundby og humrer.

«Må» bli innfridd

Dersom oppnåelsen av milepælen lar vente på seg til etter den første OL-helgen, virker det trygt å si at det nesten «må» bli innfridd i løpet av mandag 12. februar.
– Hvis ikke Thingnes Bø tar gull på sprinten på søndagen, kan han ta det på jaktstarten på mandagen. Dessuten er det et spennende hopprenn for kvinnene den dagen, hvor Maren Lundby er favoritt.
I tillegg til alle øvelsene som er nevnt, skal både herrer og kvinner prøve seg på snowboard i slopestyle søndag og mandag. Norge har gode utøvere der også, med for eksempel Marcus Kleveland som tok gull i nettopp slopestyle i X Games 2017 og 2018. Dessuten skal Sverre Lunde Pedersen prøve å danke ut Sven Kramer fra å få sitt tredje strake OL-gull på 5000 meter på søndagen.

Kun 20 kvinner

Det er med andre ord mange om beinet til å gå av med tittelen som Norges 100. utøver med gull i vinter-OL. Når det blir? Forhåpentligvis så fort som mulig etter OL-start. Ekspertkommentator Sundby syns det er vanskelig å utpeke noe klart tidspunkt for når vi kan juble for utøver nummer 100, men han har én utøver han gjerne ser gå av med tittelen:
– Jeg går etter hjertet og håper på Maren Lundby. Det er ikke slik at jeg ikke unner de andre det, men det hadde vært morsomt med en kvinnelig hopper – spesielt med historien de har. De kvinnelige hopperne har kjempet i motvind.
Saken fortsetter under videoen
Han trekker også fram at det trengs flere kvinner på listen over gullvinnere, ettersom det kun er 20 kvinner og hele 78 menn på de 98 som til nå har tatt vintergull. Det skyldes at Norge tok mange gull før krigen og på 50- og 60-tallet, hvor det var vesentlig flere øvelser for menn enn for kvinner.
Når det er sagt, var det en kvinne som gikk av med forrige milepæl for norske vinter-OL-gull. Det var i Canada i 2010, da Tora Berger tok Norges gull nummer 100 under skiskytterkvinnenes 15 kilometer. For øvrig var det ikke bare en milepæl ved Norges første tresifrede gullmedalje – Berger ble også første kvinne til å ta olympisk gull i skiskyting.

Oversikten

Med mange gullfavoritter og flere nye fjes i OL-sammenheng er det uansett klart at mange milepæler vil bli oppfylt og nådd under lekene i PyeongChang. Under er en oversikt over de 98 utøverne som hittil har tatt gull. De som har gullmedalje fra lagøvelser er markert ut. Merk at noen utøvere har tatt flere gull, disse er markert i parentes.
Norske navn med OL-gull:
Torleif Haug (3)
Jacob Tullin Thams
Johan Grøttumsbråten (3)
Alf Steen Andersen
Sonja Henie (3)
Bernt Evensen
Ivar Ballangrud (4)
Birger Ruud (2)
Oddbjørn Hagen
Charles Mathiesen
Petter Hugsted
Finn Helgesen
Sverre Farstad
Reidar Liaklev
Hallgeir Brenden (2)
Simon Slåttvik
Arnfinn Bergmann
Stein Eriksen
Hjalmar Andersen (3)
Sverre Stenersen
Håkon Brusveen
Roald Aas
Knut Johannesen (2)
Tormod Knutsen
Toralf Engan
Harald Grønningen (2)
Ole Ellefsæter (2)
Odd Martinsen
Pål Tyldum (2)
Inger Aufles
Babben Enger Damon
Berit Mørdre
Magnar Solberg (2)
Fred Anton Maier
Ivar Formo
Jan Egil Storholt
Sten Stensen
Bjørg Eva Jensen
Tom Sandberg
Inger Helene Nybråten
Anne Jahren
Brit Pettersen
Berit Aunli
Eirik Kvalfoss
Bjørn Dæhlie (8)
Vegard Ulvang (3)
Terje Langli
Kristen Skjeldal (2)
Finn Christian Jagge
Kjetil André Aamodt (4)
Johann Olav Koss (4)
Geir Karlstad
Thomas Alsgaard (5)
Fred Børre Lundberg (2)
Espen Bredesen
Stine Lise Hattestad
Lasse Kjus
Sture Sivertsen
Erling Jevne
Bjarte Engen Vik (2)
Halldor Skard jr.
Kenneth Braaten
Hans Petter Buraas
Ole Einar Bjørndalen (8)
Halvard Hanevold (3)
Ådne Søndrål
Bente Skari
Tor-Arne Hetland
Frode Estil (2)
Anders Aukland
Kari Traa
Frode Andresen
Egil Gjelland
Pål Trulsen
Lars Vågberg
Flemming Davanger
Bent Ånund Ramsfjell
Torger Nergård
Lars Bystøl
Marit Bjørgen (6)
Petter Northug (2)
Øystein Pettersen
Therese Johaug
Vibeke Skofterud
Kristin Størmer Steira
Aksel Lund Svindal
Tora Berger
Emil Hegle Svendsen (4)
Tarjei Bø
Maiken Caspersen Falla
Jørgen Graabak (2)
Ola Vigen Hattestad
Kjetil Jansrud
Ingvild Flugstad Østberg
Tiril Eckhoff
Magnus Moan
Håvard Klemetsen
Magnus Krog