Nikki Haley sa at Team USA (den amerikanske OL-troppen) kunne avslå invitasjonen om å komme til Sør-Korea og PyeongChang hvis frykten for amerikaneres sikkerhet ble for stor. Pressesekretæren i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, fulgte opp med å si at det ikke var tatt noen offisiell beslutning om USA burde delta i OL eller ikke. Det skal mye til før amerikanske politikere kan hindre sine egne utøvere å dra til OL.
Selv om Donald Trump og mange av hans medspillere har totalitære tendenser har ikke amerikanske myndigheter formell makt til å nekte amerikanske utøvere å dra til OL i PyeongChang, så lenge den amerikanske olympiske komité ønsker å delta.
Det er bare de nasjonale olympiske komitéer som har myndighet til å bestemme om deres nasjon skal reise til OL eller ikke. Skulle Donald Trump og hans regjering sette en stopper for amerikansk deltagelse uten støtte fra den amerikanske olympiske komité har ikke IOC noe annet valg enn å suspendere og i verste fall kaste Team USA ut av den olympiske bevegelse på ubestemt tid.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16

Slik kan Trump stoppe amerikansk deltakelse

Ifølge det olympiske charter er politisk innblanding i anliggender til nasjonale olympiske komitéer ulovlig og skal straffes hardt. Det er flere land de siste årene som har blitt straffet på denne måten. Skulle USA bli suspendert på grunn av Donald Trumps påfunn, kan USA i teorien delta som nøytrale utøvere og under OL-flagget, slik vi har sett med Russland de siste ukene. Eller de kan velge å holde seg hjemme hvis de ikke får bruke det amerikanske flagget, slik russerne truet med en liten stund.
Det er to måter Donald Trump kan hindre amerikansk deltagelse i OL i PyeongChang på. Han kan prøve å få det internasjonale samfunnet til å vedta sanksjoner mot Sør-Korea, for eksempel innreiseforbud. Det vil i så fall bety at de som velger å reise til OL vil bli utsatt for internasjonale straffereaksjoner. En slik ordning ble innført overfor Jugoslavia i forkant av fotball-EM i 1992, noe som førte til at Jugoslavia mistet plassen sin i EM, Danmark overtok plassen og vant mesterskapet. Denne metoden er svært usannsynlig, både fordi Trump ikke er en stor tilhenger av å gå veien om det internasjonale samfunnet for å få viljen sin og fordi det internasjonale samfunnet sannsynligvis ikke vil gå med på en slik beslutning.
Mer sannsynlig er det at Donald Trump forsterker den aggressive retorikken sin overfor Nord-Korea og på den måten øker konfliktnivået med Nord-Korea og at situasjonen blir så spent i og rundt den koreanske halvøy at ingen tør dra til OL. Da er det ikke bare amerikanere som holder seg hjemme.

Flere nasjoner har uttrykt bekymring

Det er ikke bare amerikanske myndigheter som har antydet at sikkerhetssituasjonen i Sør-Korea kan få betydning for deltagelse i OL i PyeongChang.
Det siste året har franske, østerrikske og tyske myndigheter uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen i og rundt Sør-Korea under OL. Også i Norge har flere norske utøvere sagt at de er bekymret. Men ennå er det ingen som har sagt at de ikke vil dra. Og heller ikke i disse landene er det myndighetene som kan ta beslutningen om på dra eller ikke.
Ikke alle amerikanere frykter for situasjonen i Sør-Korea i februar. Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster sa et ettertrykkelig JA da han fikk spørsmål om det er trygt å dra til PyeongChang.
Regler er regler. Donald Trump er Donald Trump. Siste ord er ikke sagt i denne saken. Spørsmålet om amerikanske utøvere kommer til å delta i OL i Pyeongchang kommer til å bli diskutert helt fram til OL starter.