Populære sporter
All sport
Vis alt

Dette er våre tre beste vinter-OL gjennom tidene

Oppdatert 08/02/2018 klokken 11:28 GMT+1

Vi har satt sammen en liste over hvilke tre olympiske mesterskap vi mener er Norges aller beste, historisk sett.

Ole Einar Bjørndalen

Foto: Scanpix

Norge er tidenes mestvinnende vinter-OL-nasjon. I forkant av OL i PyeongChang står vi bokført med 118 gull og 329 medaljer totalt.
Den første sikret legendariske Thorleif Haug med sitt gulløp i langrenn på 50-kilometeren i franske Chamonix, 30. januar 1924. Vår foreløpig siste medalje sto alpinisten Henrik Kristoffersen for, da han kjørte inn til bronse i slalåm under Sotsji-OL i 2014.
Nå håper vi, sammen med en million andre nordmenn, at lekene i Sør-Korea vil gi oss nye og hemningsløse øyeblikk på TV-skjermen.
(Saken fortsetter under videoen)

Våre kriterier

Å rangere og måle de diverse OL-ene opp mot hverandre er ikke enkelt. For å kunne stå inne for overveielsene har vi vektlagt følgende for å skille de mest prestasjonsfylte vinter-lekene Norge har som nasjon, per dags dato:
  • Gull veier mest. Om det kun skiller en medalje eller to fra det ene OL-et til det andre, vil mesterskapet med flest gull gå seirende ut
  • Om to individuelle OL har gitt likt antall norske medaljer, rangeres mesterskapet med færrest øvelser over den andre
  • Til sist ser vi på antall medaljer i ett og samme OL totalt, for å kunne heve noen over andre
Ut i fra kriteriene, er det noen av de tidligere olympiske lekene som peker seg ut? Hvilke OL er for deg de beste, om du skulle bestemme?

Her er våre topp tre

1) Salt Lake City, 2002
Den soleklare vinneren. For 16 år siden kunne Norge innkassere hele 13 gull - to mer enn vårt nest beste resultat hva den edleste valøren angår.
Under lekene i USA ble Norge rangert som den beste mesterskapsnasjonen, med totalt 26 medaljer. Det til tross for at både Tyskland og USA kapret flere podiumsplasser enn oss. Antall gull ble dermed utslagsgivende i Norges favør her.
Ole Einar Bjørndalen ble vår store olympier den gangen. Med tre individuelle gull, samt på herrestaffen i samspann med Halvard Hanevold, Frode Andresen og Egil Gjelland, sto han for 30 prosent av våre gullmedaljer. Kjetil André Aamodt tok to gull i fartsdisiplinene, og i langrenn høstet Norge til sammen fire gull.
Videre ga Salt Lake City oss gull og glitter også i følgende grener: freestyle (Kari Traa) og curling på herresiden.
– Salt Lake City er det beste OL-et gullmessig- og det eneste OL-et etter den store økningen i antall øvelser hvor Norge har vært beste nasjon. Best når det gjelder, Norge tok flere gull (13) enn sølv og bronse til sammen (12). Én medalje mindre enn på Lillehammer til tross for 17 øvelser mer, men flere gull, er Eurosports ekspert Jørn Sundbys analyse.
2) Lillehammer, 1994
OL på hjemmebane i Mjøsregionen ble en folkefest. Etter en grenseløs skuffelse i OL i Calgary 1988 hvor Norge ikke tok én eneste gullmedalje, ble det jobbet intenst fra Olympiatoppens side inn mot de kommende olympiske mesterskapene.
På Lillehammer tok Norge 10 gull, 11 sølv og fem bronsjemedaljer. Vi ble nummer to på listen over de beste nasjonene bak Russland, da naboene i øst sikret seg 11 gull og 23 medaljer totalt.
Gullmedaljene ble spredd på hele seks grener. Tre av gullene kom i langrenn på herresiden, med blant annet Bjørn Dæhlies to seiersløp på 10-kilometer klassisk og den påfølgende 15-kilometeren i jaktstart.
– Lillehammer: den store idrettsfesten på hjemmebane, der vi lyktes i nasjonalidrettene med gull i langrenn, hopp, kombinert, alpint og skøyter. Ble ikke beste nasjon (Russland tok 11 gull). Fangsten ble 26 medaljer på totalt 61 øvelser, og totalinntrykket fra OL på hjemmebane henger høyt, er Sundbys oppsummering her.
3) St. Moritz, 1928
Det olympiske vintermesterskapet i Sveits var det andre i rekken. Som i Chamonix fire år tidligere ble Norge beste nasjon, men sammenlignet med lekene i Frankrike tok vi flere gull.
Norge kapret seks gull på 13 øvelser, og endte milevis foran de andre nasjonene med 15 medaljer totalt. USA på plassen bak tok bare seks medaljer, hvorav to gull.
De seks gullene Norge fikk med seg hjem ble spredd over fem disipliner. Johan Grøttumsbråten ble Norges mest suksesfulle den gang med gull i både langrenn og kombinert, mens skøyteløperne innkasserte flest medaljer: seks av de totalt 15.
– St. Moritz 1928 var mesterskapet hvor Norge viste verden vinterveien. Vi var den klart beste nasjonen. Vi tok seks gull, mens ingen andre land hadde flere enn to. I tillegg vant Norge patruljeløpet, som dog kun regnes som en uoffisiell øvelse, kommenterer Sundby før han legger til:
– Det kan argumenteres for at Garmisch i 1936 og Oslo 1952 skulle vært på listen, men man kan ikke inkludere alle. En morsom diskusjon!
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame