Det forteller Tufte selv i programmet Magiske OL-Øyeblikk: Bonden med årene, som vises på TVNorge førstkommende søndag kl. 2000.
– OL i Beijing i 2008 var noe av det tøffeste jeg har vært gjennom, sier en ærlig Tufte, som faktisk vurderte å droppe hele OL bare uker før mesterskapet i Kina.
Beijing 2022
Slår tilbake mot Bidens OL-uttalelse
19/11/2021 PÅ 08:54
Etter gullet i Athen i 2004 ble det mye styr og mange nye utfordringer for mannen med hele seks OL-deltakelser.
– Jeg fikk astma og allergiplager. Det ble familieforøkelse. Jeg hadde overtatt gården hjemme i Horten, og samtidig hadde jeg en ryggskade som plaget meg. Det gikk rett og slett døgnet rundt med 11 – 1200 treningstimer på toppen av alt det andre. Jeg fikk smake kake, og det ble rett og slett alt for mye, forteller han videre i programmet.

Totalbelastningen ble for stor

Situasjonen var så prekær at han kort tid før lekene i 2008 skjelte ut trener Tore Øverbø (nå sjef for Olympiatoppen), og fortalte ham rett ut at «dette orker jeg rett og slett ikke mer». Tårene presset seg på fordi totalbelastnigen var blitt for stor, og han var usikker på om han mentalt orket å forsvare gullet sitt i singelsculler.
Øvrebø fikk ham etter hvert på bedre tanker, men nye utfordringer dukket opp ved ankomst Beijing i 2008.
– Jeg slet kraftig med å snu døgnet og få sove. Det var krevende fordi vi roere alltid er tidlig ute på vannet. Vi prøvde rett og slett alt. Medisiner, filmer – ja til og med med en pils, men ingenting funket.
Men daværende generalsekretær i Roforbundet, Kjell Emblem, visste råd. De måtte selvsagt ringe kona til Tufte, som nylig hadde ankommet Beijing. Kvelden før den avgjørende finalen ble hun tilkalt hotellet hvor Tufte slet med å få sove.
– Sent på kvelden før finalen ankom Aina hotellet mitt i en lett sommerkjole, flirer Tufte. Hun spasserte forbi hele den norske delegasjonen i resepsjonen og ble vist opp rommet mitt.
– Får håpe folk skjønte at det var kona di da?
– Hehe ja, og jeg fikk i hvert fall slappet av litt en kort periode, sier Tufte om historien han aldri har fortalt offentlig før.
  • Les også:

Usikker fremtid

Konebesøket må ha funket, for etter en tøff duell mot favoritten Mahe Drysdale fra New Zealand, maktet Tufte å forsvare gullet fra Athen.
– Det var en enorm lettelse, og jeg rodde kanskje karrierens beste løp når det gjaldt som mest. Jeg lærte at det gjelder å ha troen på planen og gjennomføringen samme hva som dukker opp veien, sier han.
Tufte var kvalifisert for sitt 7. OL i Tokyo denne sommeren, men koronaviruset satte en stopper for drømmen om å bli den første nordmann med sju OL-deltakelser på samvittigheten. Nå trener han som om han skal fortsette karrieren i ett år til, men den endelige avgjørelsen om fremtiden drøyer.
– Familien bestemmer, men før de skal få ta en endelig beslutning må jeg ha at et godt opplegg på plass, og foreløpig er ikke dette i boks.
– Når er siste frist for deg?
– 3. november. Da er det det avreise til treningsleiren i Portugal sammen med resten av gutta i båten. Dette er absolutt siste frist.
PS! Det kan synes som det hviler en liten forbannelse over å klare sju OL fra Norge. Harald Stenvaag (2008) og Ole-Einar Bjørndalen (2018) var begge nære ved å klare bragden i nyere tid, men begge ble til slutt vraket fra den endelige troppen. Rytteren Ian Millar fra Canada har for øvrig hele 10 OL-deltakelser, som er verdensrekorden.
Beijing 2022
Toppidrettssjefen: – Alle som reiser til OL har selvfølgelig full ytringsfrihet
09/11/2021 PÅ 13:36
Beijing 2022
Spår rekordfangst for Norge i OL – derfor er Olympiatoppens målsetting lavere
27/10/2021 PÅ 11:52