Mandag 26. juli kl 23:30 (norsk tid) svømmes herrenes triatlon i gang i Tokyo. Flere av de største medaljekandidatene på start er norske, og vanligvis bosatt i Bergen, men når starten går er det 189 dager siden sist de var i Norge.

Tåler ikke karantene

Olympiske Leker
Flaggfotball og åtte andre idretter kan komme på OL-programmet
04/08/2022 PÅ 08:17
Triatletene ofrer all tid med familie og venner for drømmen om OL-gull. I forberedelsene til Tokyo veksler de mellom treningsleirer, høydeopphold og konkurranser i utlandet.
– Med de karantenebestemmelsene Norge har nå blir det umulig for oss å komme hjem. Vi kan ikke være i karantene i ti dager uten å få svømt, så da ble løsningen å bare være ute, forteller Kristian Blummenfelt (27).
For øyeblikket er han på høydeleir i Sierra Nevada i Spania sammen med Gustav Iden (24), Casper Stornes (24) og Lotte Miller (25). Han har ikke vært hjemme siden 18. januar.
– Vi er nå på en tre ukers høydeleir. Når den er ferdig skal vi være i Girona i noen uker, før vi forhåpentlig kan reise til Tokyo for å konkurrere i starten av mai. Vi håper å få med oss konkurranser i Lisboa og Leeds også, før vi så skal ha ny høydeleir i Font-Romeu i Frankrike før avreise Tokyo, forteller Gustav Iden, og legger til
– Home is where the heart is. Jeg synes det er kjekt å være på leir og føler ikke jeg mangler noe her. Gjengen er samlet og det er dette som er jobben vår.

Tror på gull

Motivasjonen er ikke vanskelig å få øye på hos triatletene. Mens Lotte Miller har et lite stykke opp til de gjeveste plasseringene fortsatt, har alle de tre gutta medaljene innenfor rekkevidde – om alt klaffer.
– Målet er gull. Det jeg har drømt om i 11 år, og det kommer nærmere og nærmere, sier Blummenfelt.
Han er den eneste med OL-erfaring. I Rio i 2016 ble han nummer 13. Men siden da har både han, Iden og Stornes tatt seiere i verdenscupen.
Det stolteste norske øyeblikket er verdenscupen i Bermuda 2018, hvor Stornes vant, Iden ble nummer to og Blummenfelt sørget for helnorsk pall. 2018 og 2019 bød på flere norske topp-plasseringer, blant annet vant Blummenfelt verdenscupavslutningen i 2019. Men selv legger de tre mer vekt på prøve-OL i 2019. Da lå Blummenfelt godt an da han dessverre krasjet ut på sykkel, mens Iden tok fjerdeplassen og Stornes andreplassen.
– Vi har gode erfaringer og minner fra OL-løypen. Måten løpet ble kjørt på der var en fordel for oss med de styrkene vi har, og vi har gjort varmen til en fordel for oss. Vi gjør ekstremt gode forberedelser og ligger langt fremme på den vitenskapelige biten når det kommer til varmen, sier triatletene, uten å gjøre noe forsøk på å dempe forventningene til seg selv.
– Er det mulig å tapetsere pallen i de norske fargene?
– Vi har vist at det er mulig, men jeg regner med de andre utøverne er bedre forberedt enn de var i Bermuda 2018. Vi skal i hvert fall gjøre alt vi kan for at det skjer igjen, sier Gustav Iden.

Her tennes OL-fakkelen

Olympic Games 2024
Enormt sikkerhetstiltak under OL kan sørge for Tour de France-flytting
26/07/2022 PÅ 16:22
Olympic Games 2024
Kan bli helnorsk tennisduo i Paris: – Blir vanskelig å slå
26/07/2022 PÅ 06:08