Vaksineopplegget for de norske OL-utøverne er godt i gang, og de aller fleste i og rundt troppen kommer til å være koronavaksinerte når lekene starter 23. juli.
Det forteller Norges ansvarlige lege for sommer-OL, Thomas Torgalsen til NTB. Han har om dagen fullt opp med OL-relaterte oppgaver og oppfølging av utøvere foran Japan-lekene.
Olympic Games 2024
IOC advarer Afghanistan foran Paris-OL
07/12/2022 KLOKKEN 09:10
– Det er veldig mye å håndtere med tanke på smittevernreglene og all informasjonen som skal ut til troppen. Det er mye jobb å få alle til å gjennomføre det. Og så har du vaksinasjonsopplegget som IOC og Pfizer har kommet med. I tillegg er det ganske krevende med innreisereglene til Norge og å unngå hotellkarantene og slikt, sier den rutinerte idrettslegen.
– Vil alle i den norske troppen være vaksinerte ved OL-start?
– Ja, med få unntak. Det er en veldig positiv holdning til vaksinasjon. Vi følger litt med, og det ser ut til at nesten alle takker ja. Noen får kanskje noen utfordringer med de datoene som er satt opp, men det er ganske stor fleksibilitet i systemet, og vi jobber bilateralt med dette, sier Torgalsen.
Han tror at en høyst tilfredsstillende andel av den norske troppen vil være fullvaksinert når de skal kjempe om medaljer i Tokyo.
– Vi har jo planlagt OL uten vaksine, så dette blir en slags bonus. Det er vel rimelig å anta at vis du har 80 prosent vaksinerte, så ligger du bra an. Jeg tror det blir betydelig flere.
«Jobber i kulissene»
Selv om OL-motstanden i den japanske befolkningen er stor på grunn av koronapandemien, ser lekene ut til å gå som planlagt.
OL-arrangøren har kommet med en svært detaljert «playbook» for hvordan utøvere og andre involverte skal oppføre seg for å unngå smittespredning. En ny oppdatering av denne regelboken kommer i løpet av en uke eller to.
– Generelt støtter vi det som japanske myndigheter og arrangøren har kommet med. Vi skjønner at det må være slik med det bakteppet som er i Japan, og vi lager ikke noe nummer av dette.
– Så kan man spørre seg om en måling av kroppstemperatur på over 37,5 grader skal gjøre at du ikke kommer inn på stadion, for eksempel. Vi jobber i kulissene med noen slike ting, sier Torgalsen.

Gode erfaringer

Alt i alt føler den norske OL-legen seg trygg foran OL fra et virusståsted. Torgalsen har vært på fire samlinger med håndballherrene det siste halvåret, blant annet i VM i Egypt, og erfaringene derfra tilsier at ting går bra.
– Vi har ikke hatt noen intern smitte på de samlingene. Noen har hatt positive prøver når de har kommet, men de er blitt oppdaget, og så er det blitt gjort fornuftige tiltak, og det er ikke blitt smittet videre. Erfaringene gjør at jeg tror dette kan gå bra, selv om det selvfølgelig er mange ganger flere mennesker involvert i et OL.
– Hva skjer hvis man får smitte i den norske troppen?
– Da har ikke vi så mye vi skulle ha sagt. Da tar myndighetene og arrangøren styringen av alt. Dette beskrives også nøye i playbook. Det vi kan gjøre er eventuelt å hjelpe de som blir isolert, informere de som skal ha beskjed i Norge og slike ting.

50 grader

Det er samtidig ikke bare korona-relaterte utfordringer ved et OL i japansk sommervarme og en helt annen tidssone enn det man er vant til fra Europa. I flere år har Olympiatoppen forberedt seg på det som venter i Tokyo.
– Disse tingene har vi vært klar over lenge, og vi har jobbet med et opplegg ut mot de ulike idrettene, spesielt dem som skal konkurrere over lang tid. Der føler vi at vi har god kontroll, i den grad man kan ha det når man snakker om en opplevd temperatur på opp mot 50 grader, sier Torgalsen.
– Vi har planlagt nøye rundt det å få i seg mat, væske, salter og så videre. Det er godt planlagt, men dette er også individuelt, og den enkelte må først teste det i aksjon før man vet hvordan det fungerer.
OL i Tokyo åpnes 23. juli og varer til 8. august. I forkant skal en rekke norske utøvere være i oppkjøringsleirer for å tilpasse seg blant annet tidssonen og varmen.
(©NTB)
Olympiske Leker
Qatars «Dr. Cool» tror på aircondition-basert maratonløype i framtidig OL
06/12/2022 KLOKKEN 11:29
Olympic Games 2024
Slik sikrer du deg billetter til OL 2024
28/11/2022 KLOKKEN 20:57