Kaori Yamaguchi, tidligere OL-utøver i judo og medlem av Japans olympiske komité, skriver i en kommentar av nyhetsbyrået Kyodo fredag at årets OL «har mistet sin mening».
I den japanske befolkningen er motstanden stor mot å gjennomføre de koronautsatte sommerlekene, men Yamaguchi mener at Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Japans regjering har presset nasjonen inn i et hjørne den ikke kommer seg ut av.
– Hva skal disse lekene være, og for hvem? Disse lekene har allerede mistet sin mening og blir arrangert bare for å bli det, skriver Yamaguchi.
Olympic Games 2024
Slik sikrer du deg billetter til OL 2024
I GÅR KLOKKEN 20:57
– Vi er presset inn i et hjørne der vi ikke engang kan stoppe det (OL). Vi tapt dersom vi gjør det, og tapt dersom vi ikke gjør det, fortsetter hun.

IOC-kritikk

Den tidligere OL-utøveren går hardt ut mot IOC og det faktum at idrettstoppene ikke har vært interessert i å lytte til meningsmålingene som lenge har fortalt at 60-80 prosent av den japanske befolkningen ønsker at lekene avlyses eller utsettes igjen.
– IOC ser ut til å synes at folkets mening ikke betyr noe, skriver hun.
Japan har totalt sett ikke hatt et omfattende utbrudd av koronaviruset men i Tokyo og flere områder har det i en lengre periode vært innført unntakstilstand for å få bukt med smitten.
Perioden er nå forlenget til 20. juni, kun en drøy måned før OL starter.

Rådgiver skeptisk

Den japanske regjeringens øverste medisinske rådgiver, Shigeru Omi, sier at OL ikke bør arrangeres dersom de strenge tiltakene må forlenges utover datoen de nå gjelder til.
– Vi må absolutt unngå å holde OL under en unntakstilstand, sier han ifølge kringkasteren TBS.
Det er ventet at en avlysning av OL vil koste Japan rundt 140 milliarder kroner.
Lekene skal arrangeres fra 23. juli til 8. august.
(©NTB)
Olympiske Leker
Dette er maskoten for OL i Paris 2024
14/11/2022 KLOKKEN 11:39
Olympiske Leker
Russisk skipresident vekker avsky: Ønsker eget OL for LHBT-personer
27/10/2022 KLOKKEN 11:19