Populære sporter
All sport
Vis alt

OL-håpene fortviler over forskjeller: – Helt hull i hodet

Susanne Furøy Wergeland

Oppdatert 14/04/2021 klokken 12:24 GMT+2

– Vi blir tvunget til enten å gi opp, eller å søke etter andre treningsmuligheter, sier Sondre Solberg. Han er treneren til Ingeborg Vassbakk Løyning og Tomoe Zenimoto Hvas, som begge er norske svømmehåp i sommerens OL i Tokyo.

Tomoe Zenimoto Hvas

Foto: NTB

De holder til i Bærum, hvor alt av treningsfasiliteter ble stengt da det såkalte titaksnivå 5A ble innført. Nå er svømmernes dilemma at myndighetene verken vil de skal reise eller bruke treningsfasilitetene der de er.
– Her skjæres alle over en kam. Jeg kan ikke se at de har vurdert toppidrettens situasjon. Det hadde fint vært mulig å legge til rette for toppidrettsbobler. Det gjøres i de fleste andre land, og i Oslo. Vi har jo i praksis fått yrkesforbud her hjemme, og blir presset til å forflytte oss pga regler som har til hensikt å få ned mobiliteten. Det er selvmotsigende.
Mens mye trening kan foregå selv med de strenge smittevernsreglene, er Solberg klar på at jobben blir umulig når svømmehallene er stengt i nesten en måned.
– Svømming er en teknisk idrett i et annet element, vann. Vi må trene spesifikk svømming for å bli bedre. Trening på land kan gi en supplerende verdi til svømming, men aldri erstatte det, sier treneren, som er klar over at konkurrentene i resten av verden både trener og konkurrerer i vann under pandemien.
Norges svømmetropp til OL vil i tillegg til de to bærumssvømmerne bestå av Henrik Christiansen. Hans klubb, Lambertseter Svømmeklubb, ligger i Oslo, og har dermed muligheten til å holde hallen åpen for ham, siden Oslo er på nivå 5B.
– Akkurat det er jo helt hull i hodet, mener Solberg om de interne forskjellene på Østlandet.
Nå vurderer treneren å ta med seg utøverne ut av landet – ulempen da blir karantenen ved hjemkomst, hvor de heller ikke vil kunne bruke bassenget. Aller helst ønskes tilpasninger, for å slippe å gå mot reiseanbefalingene til både Olympiatoppen, FHI og Helsedirektoratet, slik mange andre norske toppidrettsutøvere har gjort når de har lagt seg i treningsleirer i utlandet.
– Vi har vært flinkest i klassen og holdt oss hjemme, og hatt null smitte. Men til ingen nytte når vi nå blir rammet. Jeg forventer at Olympiatoppen og Norges Svømmeforbund kommer på banen, sier treneren.

– Krisesituasjon

Landslagssjef i svømming, Petter Løvberg, støtter Solbergs uttalelser til Eurosport og mener situasjonen er kritisk.
– Jeg støtter han 100%. Norge har ambisjoner om å ta OL-medaljer i svømming, men det kan vi bare glemme om vi ikke får tilgang på basseng. Alternativ trening er uaktuelt nå. Det driver man ikke med rett før et olympisk mesterskap, sier Løvberg.
Treneren forteller videre at det nå jobbes med å finne alternative løsninger for utøvere som skal kvalifisere seg til sommerens OL om kun kort tid.
– Norges Svømmeforbund har sammen med Olympiatoppen vært i dialog i hele dag, for å sammen finne en løsning på dette. Der har vi sett på alternativer både i Norge og i utlandet. Jeg skal innrømme at vi er relativt stresset nå, sier landslagstreneren.
– Det er en reell krisesituasjon vi står i, og OL blir lagt i grus om vi ikke finner en løsning.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame