Denne helgen fikk NRK-seere se brasilianske SK slå FaZe (med nordmannen Håvard Nygaard på laget) i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense. Det er ikke lenge før vi får se tilsvarende turneringer i olympiske leker.
Det er flere grunner til det.
For det første er IOC desperate etter å tiltrekke seg unge seere. Da IOC i 2014 vedtok sitt reformprogram (Agenda 2020) viste undersøkelser at gjennomsnittsalderen på olympiske tv-seere økte med fire år mellom hvert OL. Det betyr at IOC må gjøre drastiske grep for å fange nye og yngre målgrupper. Ifølge NRK er det i dag over 100 millioner seere som ser e-sport i uka. E-sport er derfor midt i blinken for IOC.
Olympiske Leker
Flaggfotball og åtte andre idretter kan komme på OL-programmet
04/08/2022 KLOKKEN 08:17
For det andre bidrar ikke bare e-sport til å gjøre OL-familien yngre, men også til å favne om en målgruppe med større betalingsvillighet. De fleste ungdomsforeldre har opplevd kjøpepresset hver gang en ny versjon av FIFA, Call of Duty eller Grand Theft Auto lanseres, og latt seg fortvile av hvor mye tid ungdommer bruker på disse spillene. Det er en farsott IOC kan dra nytte av. Hva om norske foreldre oppdager at barnet sitt kan bli olympisk mester i FIFA?
For det tredje har store e-sportaktører inngått store kontrakter med IOC og andre olympiske organisasjoner, og allerede satt i gang konkurranser i regi av etablerte idrettsorganisasjoner. I juni i år gikk det amerikanske teknologiselskapet Intel inn en stor sponsorkontrakt med IOC fram til OL i Paris 2024, og allerede i forbindelse med OL i Pyeongchang i februar 2018 arrangeres Intel Extreme Masters-turnering (IEM Pyeongchang). I disse dager foregår en online-kvalifisering til denne OL-turneringen. I tillegg arrangerer Intel en StarCraft 2-turnering i Pyeongchang, samtidig som de vil promotere spillet Steep Road to the Olympics, et eget lisensiert OL-spill.
I 2015 inngikk Alibaba en avtale med det internasjonale e-sportsforbundet (IESF) til en verdi av 150 millioner amerikanske dollar. I tillegg har Alibaba signert en elleve år lang sponsoravtale med IOC verdt over en milliard amerikanske dollar.
Tidligere i år inngikk også Den asiatiske olympiske komité (OCA) et massivt samarbeid med Alisport, online-selskapet til det gigantiske kinesiske netthandelsstedet Alibaba. Avtalen innebærer at e-sport skal være prøvegren i Asia-lekene i Indonesia neste år og en fullverdig idrett i Asia-lekene i Beijing i 2022. Asia-lekene er verdens nest største mesterskap, bare slått av OL. Tidligere i år testet OCA ut e-sport i de asiatiske kampsportlekene (AIMAG) i Turkmenistan. Der ble det konkurrert i FIFA17, Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) og Real Time Attack (RTA).
IESF er basert i Sør-Korea og det er kanskje ikke så rart at Pyeongchang blir en viktig arena for å promotere e-sport som olympisk gren, men også konkurrenten til IESF, International eGames Committee (IEGC), som har støtte fra den britiske regjeringen, har henvendt seg til IOC om hvordan e-sport skal komme seg på det olympiske programmet.
Men det er flere ting som må falle på plass for at IOC skal ta e-sport inn på det olympiske programmet. IOC-president Thomas Bach har sagt at han mener at de fleste spillene det konkurreres i er basert på vold og at det er uforenelig med de olympiske idealer. E-sport-forbundene og investorene må derfor finne fram til spill som er forenelig med de olympiske verdier før de får være med i OL.
I tillegg er det usikkert hvor god forståelse det er for antidopingarbeidet blant dem som i dag driver med e-sport. Ikke bare er de ukjent med hvilke antidopingregler som gjelder, men det er ikke vanskelig å skjønne hvis spillere som i dag hevder seg i e-sport er uenige i en del av de reglene som i dag gjelder for det vi regner som toppidrettsutøvere. Det er også forbundet stor risiko for kampfiksing i e-sport.
I Norge kan vi vente oss en helt egen debatt. I debatten om sjakk har vi for eksempel sett at det har vært stor uenighet om sjakk i det hele tatt kan regnes som sport. Tilsvarende debatt vil ramme e-sport.
Men en kanskje mer opphetet debatt får vi når idretten skal påtvinge e-sport barneidrettsbestemmelsene. De sier blant annet at det ikke er lov med rangeringer av spillere før man er tolv år. Jeg skal like å se et norsk e-sportsforbund som synes det er greit ikke å kåre en vinner i FIFA18.
Og er e-sport en vinter- eller sommeridrett?
Tør norske idrettsledere å hive seg på e-sportsbølgen?
Olympic Games 2024
Enormt sikkerhetstiltak under OL kan sørge for Tour de France-flytting
26/07/2022 KLOKKEN 16:22
Olympic Games 2024
Kan bli helnorsk tennisduo i Paris: – Blir vanskelig å slå
26/07/2022 KLOKKEN 06:08