I dag skal det være både et videomøte med de ulike lands olympiske komiteer og toppmøte i IOC for å diskutere koronakrisen og hvordan den påvirker utsiktene til å få arrangert sommerlekene.
Mens det forventes at Uefa i dag vil gå inn for å utsette EM i fotball i juni og juli, har beskjeden fra IOC-president Thomas Bach vært at det for OL fortsatt er plan A som gjelder, nemlig at sommerlekene i Tokyo åpnes 24. juli.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
En meningsmåling mandag viste at 70 prosent av japanerne nå ikke tror at OL kan gjennomføres i sommer.
IOC-medlem Dick Pound har tidligere sagt at IOC må bestemme seg innen mai om OL arrangeres. Men dette støttes angivelig ikke av et flertall av IOC-medlemmene.
– Det var Dicks idé. Det er stadig fire måneder til OL og vi arbeider stadig ut fra at OL starter 24. juli, sier Australias IOC-medlem John Coates.
Selv om Bach ikke har villet vike fra OL-planen, innrømmer han at koronaviruset skaper «alvorlige problemer» for avviklingen av kvalifiseringsøvelsene. Til nå er det bare 55 prosent av de rundt 11.000 utøverne som skal delta som er kvalifisert, og i disse dager foregår det ingen kvalifiserende idrett av noe slag.
Blant annet er kvalifiseringsturneringen i håndball for kvinner i Montenegro, der Norge skulle delta i neste uke, utsatt på ubestemt tid. Det er heller ingen som tror at den samme turneringen for menn i Trondheim i april lar seg gjennomføre.
Tirsdag opplyste japanske myndigheter at eventuelle endringer med hensyn til Tokyo-OL ikke var et tema da statslederne i G7-landene møttes til en videokonferanse. Det skal heller ikke ha kommet forslag eller ønske fra noen om at sommerlekene skyves på i tid.
– Det er ingen endring på standpunktet om at vi fortsetter OL-forberedelsene som planlagt, samtidig som alt koordineres i nært samarbeid med organisasjoner som IOC, sier en talsmann for den japanske regjeringen.
Dersom koronapandemien skulle ende med at OL må avlyses eller utsettes, er det ikke første gang. Også i 1940 skulle lekene vært arrangert i den japanske hovedstaden.
(©NTB)
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25