Lekene i Japan er planlagt å avholdes fra 23. juli til 8. august, etter at de ble utsatt i fjor sommer.
– Vi planlegger som om det blir OL og Paralympics i Tokyo, og det gjør også organisasjonskomiteen og IOC. De er i en gruppe med japanske myndigheter, og har et unisont budskap: Det blir OL, uavhengig av vaksinering og slike ting. For oss er det gitt at det blir, sier toppidrettssjef Tore Øverbø på Eurosports spørsmål på torsdagens presseorientering.
Olympic Games 2024
IOC advarer Afghanistan foran Paris-OL
07/12/2022 KLOKKEN 09:10
Det er en tradisjon at den avholdes når det er ett år igjen til OL, og med vinter-OL i Beijing om tolv måneder og Paralympics måneden etter, ble den avholdt digitalt torsdag formiddag.
Men før det planlegges sommer-OL i Tokyo.
– Det vi kjenner litt på, er usikkerhet rundt kvalifisering generelt. Det er vanskelig å få plassert kvalifiseringer på fornuftige steder til fornuftige tider. Men vi opplever at idrettene er ordentlig på hugget, sier Øvrebø og legger til:
– Det er masse usikkerhetsmomenter, men det er et ordentlig godt arbeid som foregår i Japan. VI føler at dette skal vi håndtere bra.
Han mener det er vanskelig å si nå hvor langt toppidrettsutøverne er kommet med tanke på vaksinering innen startskuddet går, men bekrefter at de vil sende utøvere selv om de ikke er vaksinert.
– Ja. Men vi håper at det nasjonale vaksineringsprogrammet er kommet så langt at alle risikogrupper er gjennom. Så vil vi ha en dialog med myndighetene, ettersom dette er nødvendig arbeidsreise for å utøve yrket, men det er viktig for oss å signalisere at vi sniker ikke i vaksineringskøen. Vi kan delta uavhengig av om vi er vaksinerte eller ei, sier toppidrettssjefen.
Han innledet med å innrømme at det blir noen svært krevende måneder for organisjonen, med fire store arrangementer de neste 14 månedene, inkludert to OL og to Paralympics.
– Kanskje de mest krevende noen gang. Det vil virkelig sette Olympiatoppen på prøve. Samtidig er vi den nasjonen som kanskje er best forberedt pr tid. Det er utfordrende å få anledning til å dra til Kina og sjekke opp, så vi er glade for at vi gjorde det tidlig. Idretten har taklet denne perioden fantastisk godt.

Tre kjerneområder

Ifølge Øvrebø jobbes det med tre kjerneområder:
Å opprettholde daglig treningaktivitet så bra som mulig. Relasjonene i teamene. Konkurranseforberedelser og gjennomføring.
– Når det gjelder det mentale usikkerhetsmomentet som for mange nok kan være en utfordring, er det en fordel at både utøvere og trenere er vant til å håndtere usikkerhet. Vi har også gode apparat på plass for å takle dette best mulig.
Sommer-OL i Tokyo rakk de å forberede seg til før det ble avlyst, og de mener også å ha kartlagt godt når det gjelder Beijing, både når det kommer til bosted, løypeprofiler, klima og så videre.
Ole Einar Bjørndalen, som er trener for Kina, har blant annet rapportert om klimaet, med ekstreme svingninger.
Det er vanlig at de går ut med en form for målsetting på møtene der det er ett år igjen. Denne gangen, med tanke på at omstendighetene er annerledes, vil de bruke våren og sommeren til å bearbeide det.
Samtidig har de et overordnet mål om å bli topp tre i OL og topp ti i Paralympics.

Topp tre i OL

Ifølge vinteridrettssjef Helge Bartnes har åtte av ti idretter vært ute og konkurrert. Curling og ishockey har ikke fått internasjonal matching.
– 2018 var et ekstremt godt OL. Vi har gjort en grundig evaluering og hatt jevnlige diskusjoner, og det er stor offensivitet i disse idrettene. I 2018 tok vi medalje i åtte av ti idretter. Det var tre fjerdeplasser i snowboard og ishockey tok ikke medalje, da vi tok 14 gull og 39 medaljer. Samtidig var det litt annerledes, ettersom Russland ikke var fullt representert.
Bartnes forteller at de ikke har fått gjennomført en felles inspeksjonstur med alle sportssjefene, men at de skal gjøre det nå fremover.
– Men vi behøver ikke ta turen til Beijing for å gjøre det.
Han selv har vært ute på inspeksjon tidligere.
– Alle testeventer i Beijing er avlyst, men det kan bli et par, for eksempel i hopp. Vi går ikke ut med eksakt målsetting for medaljer helt ennå. I Torino og Vancouver ble vi henholdsvis nummer 13 og 4, og vi ser at det er kritisk nivå på antall gullmedaljer for å bli topp tre, som er rundt ti.
– Vi har relativt mange enere på vintersiden nå, så vi har tro på at det skal være mulig å nå disse målene, sier Bartnes.
Olympiske Leker
Qatars «Dr. Cool» tror på aircondition-basert maratonløype i framtidig OL
06/12/2022 KLOKKEN 11:29
Olympic Games 2024
Slik sikrer du deg billetter til OL 2024
28/11/2022 KLOKKEN 20:57