– Vi har ingen planer om å sende noen delegasjon fra regjeringen, sa regjeringens talsmann Hirokazu Matsuno på en pressekonferanse fredag.
Men han opplyste at presidenten for sommer-OL i Tokyo, Seiko Hashimoto, presidenten for Japans olympiske komité, Yasuhiro Yamashita, og presidenten for Japans paralympiske komité, Kazuyuki Mori, skal være til stede, på invitasjon fra Den internasjonale olympiske komité og Den internasjonale paralympiske komité.
– Vi bruker ikke noe spesifikt begrep for å beskrive hvordan vi skal delta, svarte Matsuno på spørsmål om det dreier seg om en diplomatisk boikott.
Olympiske Leker
Gerhardsen: – Norsk idrett er klar for et nytt OL
21/05/2022 PÅ 12:46

Menneskerettigheter

Japans beslutning følger etter at flere andre land, blant dem USA, Australia, Storbritannia og Canada, allerede har varslet diplomatisk boikott. Diplomatisk boikott innebærer at man ikke lar seg representere i form av en statsleder eller statsråder. Boikotten omfatter ikke utøvere.
Årsaken er kritikken som er rettet mot kinesiske myndigheter for særlig behandlingen av den uiguriske minoriteten i Xinjiang-provinsen vest i landet.
– Japan mener det er viktig for Kina å garantere universell frihet, respekt for grunnleggende menneskerettigheter, og rettsregler, som er universelle verdier i verdenssamfunnet, sa Matsuno fredag.
Tilbakeholdenhet
Japan har til nå vært mer tilbakeholdne enn de andre landene som har kunngjort diplomatisk boikott, men statsminister Fumio Kishida sa tidligere i desember at han ikke planlegger å reise til Kina for lekene, som starter i februar.
Kishida har gjort menneskerettigheter til en viktig del av japansk diplomati og har sagt at han håper å kunne ha et konstruktivt forhold til Kina.
De siste ukene har han gjentatte ganger blitt spurt om hva han planla å gjøre med OL, men hans svar har kun vært at han skulle ta en beslutning som ivaretar Japans nasjonale interesser.

Kina avviser

Japan står i skvis. Landet er nær alliert av USA, men er også svært avhengig av Kina for handel og produksjon.
I USA har Kongressen vedtatt et lovforslag som tilsvarer et de facto importforbud fra Xinjiang. President Joe Biden undertegnet loven torsdag, og den har nå trådt i kraft.
Kina avviser å ha gjort seg skyldig i menneskerettsbrudd, både i Xinjiang og i resten av landet.
Kina har kritisert USA og andre land for å ha varslet diplomatisk boikott. Kina hadde i morgentimene fredag norsk tid ennå ikke kommentert Japans beslutning.
Norge har gjort det klart at en diplomatisk boikott er uaktuelt. Minst to statsråder reiser til Kina i forbindelse med OL og Paralmympiske leker, hvorav den ene er kulturminister Anette Trettebergstuen.
(©NTB)
Olympiske Leker
Folket ønsker vinter-OL i Norge: – Det er hyggelig og positivt
20/05/2022 PÅ 06:48
Beijing 2022
OL-heltene tilbake på norsk jord: – Godt det er over også
21/02/2022 PÅ 16:54