Mens debatten i Norge raser om boikott av fotball-VM i Qatar høsten 2022, har flere menneskerettsorganisasjoner tatt til orde for boikott av Beijing-OL, som avvikles ni måneder tidligere. Bakgrunnen er Kinas behandling av uigurene som av flere politikere er blitt beskrevet som «folkemord».
Bach uttalte seg etter den 137. IOC-sesjonen, der han ble gjenvalgt til en ny fireårsperiode.
Olympiske Leker
Flaggfotball og åtte andre idretter kan komme på OL-programmet
04/08/2022 PÅ 08:17
– En boikott har aldri utrettet noe. Se for eksempel på OL i 1980, sa Bach med henvisning til sommerlekene i Moskva som ble boikottet av USA og andre vestlige land, blant dem Norge, i protest mot den sovjetiske invasjonen i Afghanistan året før.
– Sovjetunionen var ute av Afghanistan først i 1989. Boikotten gjorde ikke annet enn å straffe landenes egne idrettsfolk, og den førte til motboikotten av Los Angeles-lekene i 1984, fortsetter Bach.

Ble selv rammet

– Hvorfor skal man straffe idrettsfolk fra eget land om man har innvendinger mot myndighetene i et annet land?
Bach var selv en OL-mester i fekting i 1976 som ikke fikk anledning til å forsvare tittelen fire år senere fordi Vest-Tyskland sluttet seg til boikotten av Moskva-lekene.
Den amerikanske alpinstjernen Mikaela Shiffrin sa tidligere i måneden at bevist på brudd på menneskerettighetene i OL-vertsland tvinger utøvere til å velge mellom jobben sin og moral.
OL-presidenten sier at IOC tar opp menneskerettshensyn med kineserne gjennom oppfølgingen av sine vertsbykontrakter med Beijing.

Olympisk agenda

Under sesjonen vedtok IOC-medlemmene alle de 15 anbefalingene i «Olympic Agenda 2020+5», IOCs visjon for den olympiske bevegelsens framtid.
Der er også menneskerettigheter et sentralt element.
– Vi må forberede oss på en ny verden, og vi trenger en visjon om hvordan den verdenen vil se ut. Derfor har vi startet en global diskusjon, sier Bach om prosjektet.
3500 idrettsfolk var 185 land har vært med i konsultasjonsprosessen.
(©NTB)
Olympic Games 2024
Enormt sikkerhetstiltak under OL kan sørge for Tour de France-flytting
26/07/2022 PÅ 16:22
Olympic Games 2024
Kan bli helnorsk tennisduo i Paris: – Blir vanskelig å slå
26/07/2022 PÅ 06:08