• Se Magiske OL-øyeblikk: Spydprinsessen på TVNorge, Eurosport Player og Dplay søndag fra klokken 20:00. Sikre deg tilgang her.
– Jeg jobbet som lærervikar på den tiden, og kommer aldri til å glemme telefonen jeg fikk fra friidrettsforbundet i 1989. Jeg brøt helt sammen og var naturligvis i sjokk, forteller Hattestad om dagen hun fikk beskjed om at hun hadde avlagt positiv dopingprøve etter et stevne i Brussel.

– En forferdelig tøff tid

Beijing 2022
Slår tilbake mot Bidens OL-uttalelse
19/11/2021 PÅ 08:54
Livet til den unge, fremadstormende spydkasteren fra Oppegård ble brått og helt uventet snudd på hodet den dagen. Selv om hun bare var 23 år gammel den gang, hadde Hattestad allerede rukket å delta i to OL, og var en stor idrettskjendis i Norge. Aviser, radio og TV var fulle av saker om den norske friidrettsutøveren som hadde blitt tatt i doping.
– Det var en forferdelig tøff tid, forteller Hattestad i programmet Magiske OL-øyeblikk: Spydprinsessen, som sendes på TVNorge førstkommende søndag kl. 20:00.
– Jeg var gravid på denne tiden, og hadde bestemt meg for at hvis saken ikke ble oppklart så var idrettskarrieren min definitivt over. Folk beskyldte meg jo for å ha gjort dette med overlegg. Jeg visste min uskyld, men slet rett og slett med å bli trodd.

Feil ved dopingtest

Etter en turbulent vår og sommer med positiv A og B-prøve etter konkurransen i Belgia, endte saken med en knusende dom for uskyldige Hattestad.
– Jeg ble utestengt fra all idrett i to år, og i den perioden fikk jeg ikke en gang oppholde meg på en idrettsarena. Jeg ble sett på som en forbryter. Det hele var et sjokkartet mareritt, forteller hun åpent og ærlig i programmet.
Men noen få trodde heldigvis på spydkasterens forklaring. Takket være blant andre dopingeksperter ved Aker Sykehus i Oslo ble det påvist alvorlige feil ved dopingtesten, som var blitt gjennomført av et laboratorium i Utrecht i Nederland. Men det skulle gå et halvt år før oppklaringen lå på bordet.
– Det var en håpløs situasjon for meg, sier Hattestad. Jeg var på vei opp og frem og var jo en slags «Synnøve Solbakken» i Norge på den tiden.

Slo kraftig tilbake

Fallet ble naturligvis stort for den unge utøveren, selv om laboratoriet i Utrecht ble dømt for grov analysefeil av dopingprøven, og etterpå fratatt alle fullmakter til å fortsette driften. I dag er det naturligvis lettere å se tilbake på den tøffe perioden, som kom på et tidspunkt før karrieren virkelig tok av for Hattestad.
– Det er jo fælt å si det, men jeg vokste jo som menneske i den perioden, og jeg lærte utrolig mye om meg selv og om folk rundt meg.
Hun reiste seg etter hvert mesterlig etter smellen i 1989, og slo kraftig tilbake i årene som kom med både EM, VM og OL-gull – og ble første norske friidrettsutøver som klarte nettopp den trippelen.
Gullet i OL i Sydney kom hele 16 år etter OL-debuten i Los Angeles i 1984.
– Det tok tid, og det var mange opp og nedturer, men ingen ting slår gullet i Sydney. Jeg slet i mange av mine fem OL, men det var helt ubeskrivelig å endelig lykkes til slutt. Jeg ville ofret like mye om igjen for å nå målene mine, sier den norske spydprinsessen, som la opp på toppen av karrieren høsten 2000.
  • Se Trine Hattestad selv fortelle om hele OL-karrieren hennes på Dplay eller på TVNorge søndag kl. 20:00.
Beijing 2022
Toppidrettssjefen: – Alle som reiser til OL har selvfølgelig full ytringsfrihet
09/11/2021 PÅ 13:36
Beijing 2022
Spår rekordfangst for Norge i OL – derfor er Olympiatoppens målsetting lavere
27/10/2021 PÅ 11:52