Da Norge ble satt på fekte-kartet: – Var så nervøs at jeg kastet opp

Christine Skarstein Olsen

Oppdatert 10/05/2020 klokken 17:00 GMT+2

Bartosz Piasecki snudde opp ned på Norge etter OL-sølvet i 2012. Han forteller om tiden før første kamp og hvorfor han ikke liker å se finalen igjen.

Bartosz Piasecki

Foto: Scanpix

Hver mandag til torsdag de neste tre ukene skal vi mimre tilbake til flere store OL-øyeblikk på Eurosport Norge. Første episode sendes mandag kl. 13.00 på Eurosport Norge og Dplay. Da skal vi se tilbake på OL-sølvet til fekter Bartosz Piasecki i London 2012.
Piasecki husker tilbake til morgenen 1. august 2012 hvor han var klar til sin første kamp i OL. Han forteller hvor nervøs han var for å konkurrere i OL for første gang.
– Det var helt fryktelig. Å konkurrere i OL er noe helt annet enn det jeg er vant til og jeg var så nervøs at jeg kastet opp en time før start. Så uggen var jeg. Det var helt fryktelig. Det var en stor arena, mye folk, du hørte lyd, vanligvis så er det ikke så mye folk på tribunen i fekting. Hele området, auraen og alt det rundt, det er noe som er annerledes. Og det er mye man skal passe på, man skal varme opp i det området, man skal hele tiden passe tidsskjemaer, så det er ting som er annerledes, forteller han til Eurosport.

Fire seiere på rad

I første kamp var det franskmannen Gauthier Grumier som ventet.
– Jeg var egentlig ganske positiv. Det er rart å si det. Jeg tror de fleste hadde sagt at den trekningen jeg fikk var helt fryktelig. Å møte en av verdens beste fektere, en franskmann i første runde i OL, at der har du egentlig ikke noen sjans. Men jeg prøvde å snu på det og tenke at han har det nok minst like fryktelig som jeg har. Skal møte en ukjent nordmann som han attpåtil ha tapt mot tidligere. Så jeg var egentlig ganske positiv. Jeg så på sjansene mine som 50/50 første runden.
Piasecki endte med å vinne over Grumier 14-13, før han også slo ut Geza Imre og Yannick Borel. Dermed var den norske fekteren klar for semifinale og Dagsrevyen ble satt på vent for å vise kampen. Det viste seg å være lurt, for også denne kampen vant Piasecki. Han slo Jung Jinsun 15-13 og var dermed klar for finale.
– Det var en helt vanvittig opplevelse å stå der, sier han om følelsen etter semifinalen.
Men Ruben Limardo Gascon, som ventet i finalen, var for sterk og Piasecki tapte 10-15. Likevel ble Piasecki Norges store helt etter OL-sølvet, som er den beste norske plasseringen i fekting i OL. Noe han ikke så for seg før lekene.
– Mitt utgangspunkt var egentlig å vinne første kampen. For det hadde vært veldig kjedelig å reise til London, få en kamp der det er vinn eller forsvinn med en gang, så sette seg på første fly hjem fra London igjen. Så å vinne første kamp var mitt personlige mål. Kvartfinale så jeg på som realistisk, to kamper. Semifinale og finale, det tenkte jeg ikke over, så det var helt fjernt for meg.
Se hva Piasecki mener han burde gjort annerledes før finalen:
picture

Mener han burde hørt på faren før finalen

– Fryktelig å se på den finalen

– Hvordan ser du på det nå når du har fått det på avstand?
– Jeg er veldig fornøyd med resultatet selvfølgelig, OL-sølv er fantastisk. Men jeg er veldig skuffet over finalen, sier han.
– Blir den surere og surere for hver dag som går eller var det verst med en gang?
– Jeg synes det er fryktelig å se på den finalen, fordi jeg gjør så mange enkle feil som skulle vært enkelt å unngå. Når en motstander får samme type poeng på rad, så bør det være mulig å endre på noe. Det klarte jeg ikke i den finalen, så den finalen skulle jeg gjerne fektet på nytt. Det er ingen grunn til at en finalekamp mellom to motstandere skal ende så klart som den gjør, den burde vært mye jevnere. Greit nok å tape en OL-finale mot en fekter som ikke passer deg, men det burde vært mye jevnere i den kampen, innrømmer han.
– Gull er jo bedre enn sølv. Men sånn sett i ettertid så hadde jeg tatt det sølvet ti av ti ganger hvis noen hadde spurt meg før konkurransen. Så jeg kan ikke være skuffet av prestasjonen, men jeg er skuffet over finalekampen.
Til tross for at det ikke ble gull på Piasecki, snudde han likevel opp ned på Norge etter OL-sølvet.
– Det ble annerledes og det skjedde jo ting veldig fort. Jeg vil ikke si at jeg forandret meg som menneske fra 31. juli til 1. august, men plutselig var jeg på forsiden av alle landets aviser og alle skulle ha en bit av meg i etterkant av OL og det var jeg ikke forberedt på, forteller han.
Sendeskjema for «Magiske OL-øyeblikk» kommende uke:
Mandag 11.5: Bartosz Piaseckis OL-sølv i London i 2012
Tirsdag 12.5: Kvinnelandslagets OL-bronse i Atlanta i 1996, gjest Even Pellerud
Onsdag 13.5: Kvinnelandslagets OL-gull i Sydney i 2000, gjest Per-Mathias Høgmo
Torsdag 14.5: Stig Andre Berges OL-bronse i Rio i 2016
picture

Se «Magiske OL-øyeblikk» på Eurosport

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame