Mandagens charterfly fra Gardermoen var det andre i regi Olympiatoppen til vinterlekene i Beijing. Det første gikk sist torsdag.
På passasjerlisten mandag sto blant andre skihoppere, alpinister, langrennsløpere og kombinertløpere. I ankomsthallen ventet helsepersonell fra Olympiatoppen med hurtigtester for å utelukke koronasmitte.
Beijing 2022
OL-heltene tilbake på norsk jord: – Godt det er over også
21/02/2022 PÅ 16:54
Skiesset Johannes Høsflot Klæbo hadde ikke bare utstyrt seg med maske, men også et par alpintbriller som ekstra beskyttelse.
– Frykten er høy. Vi ser jo at det er andre som skulle vært med flyet i dag, som ikke får være med. Det er brutalt. Det er ingen gråsoner her. Det er enten eller, sa skiskytter Johannes Thingnes Bø.
Deretter ventet den lange flyturen til Beijing. Ved ankomst i OL-byen venter en ny runde med testing på Jarl Magnus Riiber og de norske OL-håpene.
– Reisen er fin og smooth. Nå skal vi på charter, og så videre på busser. Vi vet ikke helt hva vi møter, men vi har jo sett bilder, sa Riiber til NTB og øvrig frammøtt presse på Gardermoen.

Iversen ble sjokoladebud

Langrennsløper Emil Iversen har også kjent på smittefrykt den siste tiden etter at blant andre lagkamerat Simen Hegstad Krüger testet positivt på korona på høydeleir. Trønderen innrømmer at det har preget ham og laget.
– Stemningen har vært veldig opp og ned, og en del ned. De aller siste dagene har vi begynt å være litt forsiktig positive. Det ser ut til at ting har roet seg. Da må vi bare prøve å gjøre det beste ut av det, og gå for dem som ikke får bli med. Det er en trøst for dem dersom vi får til noen gode renn både på dame- og herresiden, sa han til NTB i avgangshallen mandag.
Langrennshåpet røpet videre at han hadde hatt hendene fulle i timene før avreise.
– Nå håper jeg vi har fått gjort unna alt papirarbeidet. Jeg føler jeg har holdt på i hele dag med søknader og ordning. Den siste meldingen kom fra smøreren, som sa jeg måtte kjøpe med et par kilo med sjokolade. Det var ikke å oppdrive der, men han måtte ha det til kaffen. Bagen er tung som et helvete, det er mye melkesjokolade, sa Iversen.

Usikkert med hopperne

Hoppernes landslagssjef Alexander Stöckl har hatt en krevende opptakt til vinterlekene. Smittesituasjonen rundt Daniel André Tande og Johann André Forfang gjør at kun tre mannlige hoppere var med mandagens Beijing-fly.
– Det blir utrolig spennende å komme seg av gårde. Vi har i hvert fall klart å fylle ut alt av skjemaer, slik at vi er godt forberedt. Da er det bare å sette seg på flyet og ta det som det kommer, sa landslagssjefen til NTB.
Han har forberedt seg på en slitsom reise til Kina.
– Vi vet at det tar ganske lang tid å få ut bagasje og bli testet på flyplassen, før vi kan reise opp til utøverlandsbyen. Jeg tipper nok vi er på tur helt til i morgen kveld, så det blir en lang tur, sa Stöckl.
– Det skal bli godt å komme seg av gårde. Det har vært mye styr, mye skjemaer og ting som skal fylles ut og holdes orden på, tilføyde han.

Optimistisk Granerud

Halvor Egner Granerud er et klart norsk medaljehåp i hoppbakken i Beijing. Han satte seg på flyet mandag med store ambisjoner.
– Jeg har egentlig en ganske god følelse. Jeg er veldig fornøyd med hvordan ting har fungert og vært i det siste. Håper det fungerer bra der også, sa han til NTB.

Jarl Magnus Riiber

Foto: NTB

Når Forfang og Tande kan sette kursen for Kina er foreløpig uklart. Stöckl opplyste til NTB mandag ettermiddag at de to fortsatt ikke har avgitt tester med lave nok virusverdier til at en reiseplan kan meisles ut.
Klar er derimot kvinnehopper Silje Opseth.
– Jeg gleder meg. Jeg er så godt forberedt som mulig, og så må man bare ta det som det kommer, sa hun til NTB i avgangshallen.
OL-ilden tennes i Beijing førstkommende fredag. De første vinnerne kåres lørdag.
(©NTB)
Beijing 2022
Tidenes norske OL – slik oppsummerer Discovery-journalist OL i Beijing
20/02/2022 PÅ 22:16
Beijing 2022
Gjenopplev det rørende øyeblikket da Ruud vant OL-gull i Big Air
20/02/2022 PÅ 18:34