Den siste uken har oppmerksomheten vært rettet mot 15 år gamle Kamila Valijeva, som før OL avla en positiv dopingprøve.
Kunstløpkometen har brukt to lovlige hjertemedisiner i tillegg til den ulovlige som ble påvist i hennes dopingprøve fra romjula.
Beijing 2022
OL-heltene tilbake på norsk jord: – Godt det er over også
21/02/2022 PÅ 16:54
Russlands antidopingbyrå har bestemt at hun ikke skal suspenderes mens saken behandles, og klager fra IOC, Wada og ISU ble ikke tatt til følge av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Svart ung dame

Den amerikanske sprinteren Sha’Carri Richardson, er kritisk til IOC etter avgjørelsen. Amerikaneren ble utestengt sist sommer for å ha testet positivt for marihuana, og gikk dermed glipp av OL i Tokyo. I forrige uke gikk hun ut på sosiale medier og sammenlignet sin egen situasjon med Valijevas.
– Får vi et solid svar på forskjellen på hennes situasjon og min? Den eneste forskjellen jeg ser er at jeg er en svart ung dame. Det er huden, skrev Richardson.
Men IOC-talsmann Mark Adams har avvist Richardsons anklager, og hevdet at det ikke er noen likheter mellom sakene.
– Du kan ikke snakke om dobbeltmoral i forhold til russiske og amerikanske idrettsutøvere. Hvert tilfelle er individuelt, la han til.

Konkurransevilkår

Den polske skøyteløperen Natalia Maliszewska er blant de deltakerne som deltar i Beijing-OL som reagerer.
– Det de siste dagene har vist meg, og dette er ganske morsomt egentlig, er at det er enklere å delta og konkurrere om medaljer med en positiv dopingprøve enn med en koronaprøve, sier hun i et intervju med polsk Eurosport.
– Det er klart at det ikke er like konkurransevilkår, og i enhver idrett bør det være det. Den muligheten får vi ikke her, sa den britiske kunstløperen Natasha McKay tidligere denne uka.
ROC vant lagkonkurransen foran amerikanerne i Beijing.
– Vi er skuffet over signalet dette sender. Dette fremstår som et nytt kapittel i historien om den systematiske og gjennomgripende ignoransen for ren idrett fra Russland, sier toppleder Sarah Hirshland i USAs olympiske og paralympiske komité.

Krever endring

Norges idrettspresident Berit Kjøll har også uttalt seg kritisk til avgjørelsen.
– Jeg forventer at WADA snarest, og med referanse til denne saken, endrer sitt regelverk som sikrer likebehandling av alle utøvere som deltar i internasjonale konkurranser på seniornivå.
– Sist, men ikke minst, gjør denne saken at det nok en gang dessverre reises spørsmål om Russlands integritet i det internasjonale antidopingarbeidet, sett i lys av den dokumenterte og systematiske dopingen som Russland har stått ansvarlig for tidligere, og som de også er dømt for, sa Kjøll i en pressemelding.
Norges Skøyteforbund har lenge jobbet for å heve aldersgrensen til 17 år for deltakelse i internasjonale seniormesterskap. Det er håp om å få dette vedtatt på ISU-kongressen i juni.

La gå

Den tyske kunstløperen Nicole Schott er ikke enig med Norges idrettspresident.
– Før hendelsen er 100 prosent løst, synes jeg det er rettferdig at det er 25 kvinner i finalen i stedet for 24. Slik gir man noen sjansen på forhånd til å kunne skøyte på OL-is før alt er avgjort.
Schott mener at alderen burde økes for å unngå slike problemer.
– Det er en veldig vanskelig situasjon, Kamila er fortsatt veldig ung. Du bør kanskje tenke på å øke alderen i kunstløp. Så disse scenariene ikke kan oppstå fordi du er ansvarlig for deg selv når du er 18. Disse mange problemene rundt det ville være lettere å avklare.
Beijing 2022
Tidenes norske OL – slik oppsummerer Discovery-journalist OL i Beijing
20/02/2022 PÅ 22:16
Beijing 2022
Gjenopplev det rørende øyeblikket da Ruud vant OL-gull i Big Air
20/02/2022 PÅ 18:34