Av: Øyvind Eide, Sportsdirektør NTG-U
Inge Andersen leverer i sin kronikk fra 2. februar en fem punkts liste på hvorfor Norge er blitt en stormakt i de Olympiske leker. Vi tenker at et viktig punkt vil utfylle denne listen, og forklare mer av grunnen til at Norge er nummer én på den historiske medaljestatistikken for vinter-OL.
Beijing 2022
OL-heltene tilbake på norsk jord: – Godt det er over også
21/02/2022 PÅ 16:54
Sentralt i denne bærekraftige vinnerformelen står den norske idrettskulturen, Norges Idrettsforbund, systematisk og koordinert utvikling av kunnskap og kompetanse hos trenere og støttepersonell, og en felles innsats for å utvikle morgendagens toppidrettsutøvere.
Norges Toppidrettsgymnas (NTG) og andre toppidrettsgymnas og idrettsgymnas har i flere tiår jobbet systematisk for å gi idrettsungdom og potensielle toppidrettsutøvere et godt fundament for en fremtidig toppidrettskarriere og bør absolutt inkluderes i denne felles innsatsen.
Derfor vil vi legge til punkt 6; Toppidrettsgymnasene.
Mange kjente utøvere har hatt sin ungdomstid ved NTG, blant annet Tiril Eckhoff og Tarjei Bø er eksempler på utøvere som i dag er store norske medaljekandidater i OL i Beijing. Til felles har de at de begge la en solid treningsplattform ved NTG. Resultater fra tidligere vinter-OL viser at halvparten av medaljørene har kommet fra toppidrettsgymnas. Mange i årets OL-tropp, hvor så mange som 34 % er fra NTG, har bakgrunn fra et av landets toppidrettsgymnas. I idrettene alpint, freeski, hopp og skiskyting har så mange som 50–70 % av utøverne som representer Norge i Beijing NTG-bakgrunn.
Det er særlig fire bidrag norske toppidrettsgymnas har til utviklingsprosessen for idrettselevene, men også for trenere og for idretts-Norge generelt:
1. Utøverne får veiledning av kompetente trenere i en viktig utviklingsperiode.
2. På toppidrettsgymnas får elevene en offensiv toppidrettssatsing, de får:
  • God treningskvalitet
  • Stort treningsvolum
  • Internasjonal matching
  • Grunnleggende og spesifikk opplæring praktisk og teoretisk med tanke på spesifikke krav som de ulike idrettene stiller.
  • En unik mulighet for å få en skreddersydd plan for både trening og utdanning i den mest krevende perioden for utøveren.
3. Toppidrettsgymnasene utdanner landslagstrenere: Gjennom trenerjobbene på toppidrettsgymnas får landslagene tilgang på trenere med erfaring og god kompetanse. Mange er rekruttert fra NTG til landslag.
4. Toppidrettsgymnasene er viktige brikker til å erverve ny kunnskap og kompetanse om trening, helse og prestasjon ved å bidra i forsknings- og utviklingsarbeid i samarbeid med eksterne fagmiljøer og forskningsinstitusjoner.

Helt unikt

Den Norske vinnerstrategien er kompleks og består av kulturelle, ideologiske og strukturelle elementer. Det er ingen tvil om at lille Norge er helt unikt når det kommer til idrettens verdigrunnlag og plass i samfunnet. Sammen med NIF og Olympiatoppen representerer NTG, toppidrettsgymnas og idrettsgymnas en avgjørende aktør i utvikling og rekruttering av fremtidens medaljevinnere og representerer en viktig brikke i den norske idrettens vinnerstrategi.
Sett denne?

Thingnes Bø om gullet i 2018: – Tenkte at det ikke kunne gå

Beijing 2022
Tidenes norske OL – slik oppsummerer Discovery-journalist OL i Beijing
20/02/2022 PÅ 22:16
Beijing 2022
Gjenopplev det rørende øyeblikket da Ruud vant OL-gull i Big Air
20/02/2022 PÅ 18:34