Når OL går av stabelen, er det mange unge man bør følge med på. Unge, lovende utøvere kan raskt gå fra å være debutanter til å bli OL-medaljevinnere.
Lucas Braathen (21), Jarl Magnus Riiber (24) og Marius Lindvik (23) er blant de unge stjernene Olympics.com lister opp som de som bør følges med på under OL.
Beijing 2022
OL-heltene tilbake på norsk jord: – Godt det er over også
21/02/2022 PÅ 16:54
Riiber var med å ta sølv under lagkonkurransen i Pyeongchang i 2018. Ellers ble lekene en nedtur med to sure 4. plasser, etter blant annet trøbbel med hopputstyret.
De lister opp hele 30 navn på unge favoritter fordelt på ulike grener. Andre stjerner som blir nevnt, er blant annet svenske Frida Karlsson (22), new zealandske Alice Robinson (20) og østerrikske Marita Kramer (20).

Fordel å være ung

Discovery-ekspert Tom Stiansen tror det kan være en fordel å være ung og uerfaren under et OL. Når man er helt ny har man ikke det samme presset hengende over seg som de eldre utøverne har.
Man har også sannsynligvis flere sjanser til å ta medaljer i senere OL. Fallhøyden blir dermed ikke like stor, forteller Stiansen.
Et godt eksempel på en utøver som har taklet presset under sitt første OL, er langrennnsløper Johannes Høsflot Klæbo. Han tok tre gullmedaljer i sitt første OL, kun 21 år gammel.

Ny løype

Braathen er et av Norges store medaljehåp. Stiansen tror han har mulighet for medalje både i slalåm, storslalåm og lagkonkurransen.
– Lucas er så kul med alt, jeg tror han kommer til å takle presset veldig, forteller eksperten.
Stiansen mener at også Atle Lie McGrath (21) burde vært listet opp. Han tror McGrath har like store medaljesjanser som Braathen.
I likhet med Braathen tror Stiansen at det kan være en fordel for de unge utøverne, særlig i alpint, at løypen er ny. Da kan ikke de eldre utøverne dra fordeler av at de har kjørt løypen før.
Braathen påpeker også at han hele sesongen har debutert i ulike løyper, noe som kan være en fordel i OL.
– Jeg trives i det ukjente, da slipper jeg meg enda litt mer fri, forteller Braathen.
  • Se intervjuet med Braathen her

Fra debutant til toppen av pallen

Det kan være en stor overgang for mange unge utøvere å gå fra å nettopp ha startet karrieren til å bli OL-utøver. Stiansen tror denne overgangen er veldig positiv og bra for karrieren.
– Kjetil André Aamodt tok sin første OL-medalje som 21-åring. Han hadde jo en strålende karriere etter dette, sier Stiansen med et smil.
Det er ikke kun Aamodt og Klæbo som er bevis på dette. New zealandske Alice Robinson er også listet opp på Olympics.com. Hun har i en alder av 20 år stått på pallen fem ganger i verdenscupen, tre av disse på toppen. Hun var med i sitt første OL som 16-åring.
Hun har tidligere i et intervju med Eurosport sagt at hun drives i rollen som ung nykommer, at det passer med personligheten hennes og at hun liker å være underdog.
Beijing 2022
Tidenes norske OL – slik oppsummerer Discovery-journalist OL i Beijing
20/02/2022 PÅ 22:16
Beijing 2022
Gjenopplev det rørende øyeblikket da Ruud vant OL-gull i Big Air
20/02/2022 PÅ 18:34