Mandag bekreftet Verdens antidopingbyrå (WADA) at Russland er utestengt fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene. Avgjørelsen er i tråd med innstillingen fra byråets uavhengige regeletterlevelseskomité (CRC).
– Det var som vi både håpet, trodde og forventet. At WADA fulgte innstillingen til sin egen komité, sier daglig leder Anders Solheim Antidoping Norge til NTB.
Olympic Games 2024
Slik sikrer du deg billetter til OL 2024
28/11/2022 KLOKKEN 20:57
Han synes ikke det er en spesielt tøff dom russerne nå har fått i fanget.
– Nei, det er det ikke. Fordi man tillater nøytrale utøvere tilsvarende OL i 2018. Vedtaket dekker bare OL, VM, paralympisk og store arrangementer.
– Vi skulle gjerne sett at det var strengere, sier Solheim og begrunner det med at russerne har manipulert informasjon og slettet data.
– Men når innstillingen var som den var, så tror jeg dette er det beste utfallet for antidopingarbeidet og internasjonal idrett, at man følger komiteens innstilling. Men sett i lys av at man har slettet og manipulert data som skulle utleveres helt fram til 2019, for bevisst å prøve å lure antidoping-systemet, så synes jeg ikke det er en streng reaksjon.

Historisk dom

Solheim mener at internasjonale særforbund må følge WADAs dom for sine arrangementer. Slik det ligger an nå, kan russiske utøvere fortsatt stille i verdenscup.
– Hvis ikke internasjonale særforbund gjør noen vedtak, sier Solheim.
– Det vil være naturlig at de følger den samme linjen som WADA for sine arrangementer, selv om de ikke dekkes av WADAs vedtak.
– Er det en historisk dom?
– Det er for så vidt det, for det er første gangen det er et sånt vedtak fra WADA. Men det gjenstår å se, det kan jo bli anket. Det kan jo bli prøvd for Idrettens voldgiftsrett (CAS), så det blir spennende å se, og hva som eventuelt kommer ut av det.
– Men det er en veldig viktig beslutning WADA har tatt ved å støtte sin egen komité, sier Solheim.
(©NTB)
Olympiske Leker
Dette er maskoten for OL i Paris 2024
14/11/2022 KLOKKEN 11:39
Olympiske Leker
Russisk skipresident vekker avsky: Ønsker eget OL for LHBT-personer
27/10/2022 KLOKKEN 11:19