– Russland fortsetter å gi blaffen i internasjonale antidopingregler, sparke rene utøvere i magen og stikke fingeren i øyet på WADA, og de slipper unna med det gang på gang, hevder Tygart i en skarp uttalelse.
Han mener at WADAs anbefalte sanksjoner mot Russland er «utilstrekkelige». Russland anbefales utestengt i fire år, men det åpnes samtidig for at russiske utøvere som underkaster seg et strengt testregime og godtgjør at de ikke har vært involvert i dopingjuks får delta som «nøytrale utøvere», slik det var mulig i de to siste lekene.
– WADA må bli tøffere og gå så langt som reglene tillater i å forby russisk deltakelse i OL, sier Tygart.
Beijing 2022
Første positive koronatest fra tilreisende OL-deltaker
24/01/2022 PÅ 12:02
– De anbefalte sanksjonene er utilstrekkelige etter jukset iscenesatt av det russiske idrettssystemet som er kontrollert av myndighetene. Historien har vist oss at sanksjonene brukt i Rio i 2016 og Pyeongchang i 2018, med en hemmelig prosess som tillot russere å delta som «nøytrale», ikke virket.
Han mener at utilstrekkelig harde sanksjoner har oppmuntret russerne til mer juks.

Vil beskytte de rene

– Det virker som det bare ga dem mot til å ødelegge bevis og tukle med flere prøver slik at det er blitt umulig å slå fast om det faktisk finnes rene russiske idrettsfolk overhodet, sier han.
Dermed synes han det er rimelig å nekte alle russiske utøvere OL-deltakelse neste år.
– Bare en slik resolutt reaksjon har sjanse til å få russernes oppmerksomhet, tvinge dem til å endre sin atferd og beskytte de rene utøverne som skal delta i Tokyo. Det vil også beskytte de framtidige generasjoner av russiske utøvere som fortjener bedre enn en kynisk, svak reaksjon etter at verden gjentatte ganger har bedt Russland om å skjerpe seg, sier han.

Vedtak i desember

Tygart uttalte seg dagen etter at WADAs regeletterlevelseskomité kom med sin anbefaling om at Russland som nasjon utestenges fra internasjonal idrett i fire år.
Bakgrunnen er at WADA har konkludert med at informasjonen i databasen som ble overlevert i januar var manipulert. Databasen skulle benyttes til å identifisere og straffe utøvere og andre som har vært involvert i dopingjuks. Å gi WADA tilgang til databasen var en forutsetning da Russlands antidopingbyrå (RUSADA) ble tatt inn i varmen igjen etter å ha vært utestengt.
WADA-styret skal fatte et vedtak i saken under sitt møte i Paris 9. desember.
(©NTB)
Beijing 2022
Fire partier mener regjeringen bør droppe OL-reise: – Må ha ryggrad nok
21/01/2022 PÅ 05:44
Beijing 2022
Oppløftende nyheter fra landslagstreneren: – Ingen flere positive tester
19/01/2022 PÅ 12:06