29 utøvere utgjør flyktninglaget til Tokyo-OL

Oppdatert 22/07/2021 klokken 16:35 GMT+2

Alle utøvere fortjener et hjemmepublikum som heier de frem, og under sommerens OL i Tokyo er det spesielt ett lag som trenger det litt ekstra.

Flyktningtroppen Rio-OL 2016

Foto: Getty Images

I år sender nemlig IOC hele 29 utøvere fra Afrika, Asia og Sør-Amerika som sammen utgjør flyktningtroppen. Av disse er det 19 menn og ti kvinner. De deltar i tolv ulike idretter.
Årets tropp er nesten tre ganger så stor som under OL i Rio de Janeiro for fem år siden. Da var ti utøvere med i tidenes første OL-lag bestående utelukkende av flyktninger.
Flyktningtroppen består av utøvere som har måttet flykte fra sine hjemland og har fått stipend for å trene til OL.
Discovery-ekspert, Ingvill Måkestad Bovim, mener flyktningtroppen gir en unik mulighet for de som har blitt drevet på flukt.
– Idrett er noe som kan få tankene bort fra det som er vanskelig. Alle kan kjenne seg igjen i gleden ved å mestre noe i vanskelige situasjoner, sier Måkestad Bovim før hun trekker fram et eksempel:
– Når man er på flukt, kan jeg se for meg at man trenger noe å holde seg til. Har man alltid svømt, vil det å være i et basseng alltid være terapi.
Ifølge Refugee Council er det så mange som 80 millioner som har blitt utsatt for tvungen migrasjon. Med en større flyktningtropp enn for fire år siden, kan Tokyo-lekene være med på å fremme viktige saker.
– På mange måter er OL en mulighet for akkurat det. Det er definitivt muligheter for utøvere og arrangører å rette søkelyset mot at de støtter dette, sier den tidligere friidrettsutøveren.

Viktigheten av støtte

Discovery-ekspert, Ida Alstad, var selv med å ta OL-gull med håndballjentene i 2012, og vet bedre enn mange andre hvor mye det betyr å ha et hjemmepublikum i ryggen under et olympisk mesterskap.
– Vi håndballjentene har vært veldig privilegerte og heldige, hvor det har vært mange tilskuere som alltid har heiet på oss både fra tribunen og hjemmefra, sier Alstad, som i tillegg til OL-gull også har vunnet EM og VM to ganger med det norske flagget på brystet.
– Et olympisk mesterskap betyr enormt mye, og det betyr enda mer når noen på tribunen eller bak skjermen heier på akkurat deg eller ditt lag.
Men hvem vil heie på utøverne fra flyktningtroppen? Måkestad Bovim tror det er mange rundt om i verden som vil juble litt ekstra da de skal i aksjon.
– I idretten er det vilkår som er veldig medmenneskelige, og er universalt i hele verden. Det er kanskje det du heier på når du holder med utøvere fra flyktningtroppen. At de har muligheten til å drive med idrett selv om de ikke er hjemme i trygge omgivelser, sier Måkestad Bovim.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame