Russeren bare ristet på hodet da spørsmålet om OL dukket opp i etterkant av sprintseieren på den første etappen av årets langrennstour i Lenzerheide.
Mens han i fjor var veldig sint gjennom hele Tour de Ski fordi flere lagkamerater var utestengt, deriblant Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov, var det en annen utgave vi så etter årets første etappe.
– I dag følte jeg meg rolig. Jeg fryktet ingenting. Det var ingen følelser, ikke noe sinne, ikke noe.
Langrenn
Han er langrennsjentenes nye trener – ingen kvinnelige søkere
19/05/2022 KLOKKEN 10:02
Ustjugov er storfavoritt til å gjenta årets sammenlagtseier etter at alle årets sju etapper er over.
Etter lørdagens sprint er det for eksempel over minuttet ned til sterke utfordrere som Martin Johnsrud Sundby og Maurice Manificat. Spørsmålet er om noen i det hele tatt er i stand til å slå ham denne sesongen?
– Det er Tour de Ski, og det er vanskelig å si. Dette var den første etappen, og alle kan slå meg.

– Klæbo hadde vunnet

Den sterke russeren mente at det var svært viktig for ham å vinne denne første distansen.
– Nøkkeldistansen var dagens løp fordi det var det første. Det er to uker siden siste verdenscuphelg, og dette var en viktig test.
– Hva ville skjedd om Johannes Høsflot Klæbo hadde stilt til start i dag?
– Alle spør meg om Klæbo. Klæbo har vunnet alt så langt denne sesongen, og jeg vil takke ham for at han ikke er her slik at vi andre har muligheten til å vinne også. Om han hadde vært her er jeg sikker på at han hadde vunnet. Jeg er sikker på at Klæbo kan vinne absolutt alt han vil.
– Men du ser fryktelig sterk ut?
– Klæbo er enda sterkere.

Vet ingenting

Mens Ustjugov selv var svært lite lysten på OL-prat, var det desto mer å få ut av treneren hans, tyskeren Marcus Cramer. Han er trener for et lag der en hel hop er utestengt fra det kommende OL i PyeongChang, og de samme utøverne får heller ikke konkurrere i verdenscupen.
– Som jeg har sagt før er det ikke enkelt for laget vårt. Det som har skjedd gjør at det ikke er enkelt å konsentrere seg om trening og konkurranser. Jeg er virkelig glad for dagens resultat, for det er positivt for hele laget.
– Sist år var Ustjugov veldig sint?
– Det var ikke enkelt for ham med Legkov og Belov som var utestengt sist år. De to-tre siste månedene er det gått mye opp og ned for ham. For hodet hans. Vi får vite at russerne kan delta i OL, men vi vet ikke hvem. Det er en vanskelig situasjonen når du ikke vet hvem som kan gå.
Enn så lenge vet han ikke om Ustjugov får delta under lekene i Sør-Korea.
– Vi håper at han går i OL, men han spør meg ofte om hva som vil skje. Vi vet ikke. Vi har ikke hørt noe, og ingen kan si noe til oss med 100 prosent sikkerhet hvilke utøvere som får være med og hvilke ledere som kan delta. Det er en surrealistisk situasjon.
– Det er ikke lett å vite hvem som kan være med på treningsleirer, og det er ikke lett å planlegge. Vi kan ikke organisere noe som helst. Vi vet at den siste dagen for påmelding er 28. januar, og det er veldig sent om du ønsker å komme til OL for å hente gode resultater. Det er frustrerende.

– Er trener for rene utøvere

Marcus Cramer føler ikke at Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) tar dem på alvor.
Skal Ustjugov delta i OL i Pyeongchang må det skje under nøytralt flagg.
– Jeg håper at IOC og FIS for en gangs skyld kan snakke med utøverne og se med sine egne øyne hva som skjer. De bestemmer og bestemmer, men de snakker ikke med dem. Jeg har invitert dem mange ganger, men jeg hører ingen ting. Jeg har invitert generalsekretær Sarah Lewis til hotellet vårt her under Tour de Ski, men jeg er sikker på at hun ikke vil dukke opp. Det er frustrerende.
– Jeg håper at IOC og FIS kan si hvem som kan delta i OL. Jeg er trener for rene utøvere, og jeg vet hvor sterke de er.
Cramer håper ikke det blir noe problem for Ustjugov at han var med i Sotsji-OL der det storstilte, systematiske dopingjukset som er først til utestengelsene fant sted.
– Jeg håper ikke det. Det er umulig for meg å vite hva disse organisasjonene mener og tenker.
(©NTB/Eurosport.no)
Langrenn
Ulvang vil ha like distanser for kvinner og menn
30/04/2022 KLOKKEN 10:33
Langrenn
Caspersen Falla legger opp: – Litt vemodig
21/04/2022 KLOKKEN 11:41