– Kampen om sammenlagtseieren er over, det er ikke mer å si om det. Jeg har ikke noe svar på hva som er galt, men dette var for dårlig, sa Klæbo til NRK etter å ha gått inn til 17.-plass og tapt godt over et minutt til Ustjugov.
Ustjugov leder nå sammenlagt 27 sekunder foran Alexander Bolsjunov og 37 foran Klæbo, mens Hans Christer Holund med 5.-plass tirsdag gikk seg opp til fjerdeplass sammenlagt. Han var eneste nordmann med grunn til å smile.
Russerne knuste konkurrentene på mennenes 15 kilometer fri teknikk i Toblach og besatte de tre første plassene, mens det ble en tung norsk dag. Noen av løperne uttrykte frykt for sykdomsutbrudd på hotellet. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er isolert med mageonde.
Tour de Ski
Maktdemonstrasjon av Johaug – sikret sin tredje sammenlagtseier
05/01/2020 PÅ 12:50
Det ble også snakket om at skiene kan ha bidratt til den norske nedturen.
– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var et eller annet som ikke stemte. Løypa passer meg bra, men det var fryktelig tungt. Det er lenge siden jeg har gått en så dårlig 15 kilometer, sa Simen Hegstad Krüger til NRK etter sin 22.-plass.
Han avviste at han var hemmet av sykdom.
Ustjugov gikk fortest helt fra start, sikret seg en klar ledelse og bare økte den inn mot mål. Han startet dagen på 5.-plass 34 sekunder bak Klæbo, men går først ut på onsdagens jaktstart.

Russisk dominans

Alexander Bolsjunov, som var nærmest Klæbo i sammendraget etter de to første etappene, holdt på sin 23-årsdag lenge brukbart følge med Ustjugov, men han var slått med 29,0 sekunder i mål og endte på 3.-plass.
Mellom de to kom Ivan Jakimusjkin, som med tidlig startnummer gikk forrykende fort. Han endte 22,6 sekunder bak vinneren.
Klæbo var på 3.-plass ved passering 5 kilometer, seks sekunder bak Ustjugov, og så ut til å være på vei til å gjøre et knallsterkt distanserenn, men han fikk det tungt på den neste sløyfen og raste nedover på lista. Allerede da var det klart at den gule ledertrøya ville ryke.
Klæbo var nede på 15.-plass og 40,1 sekund bak Ustjugov etter 10 kilometer og slet seg inn til 17.-plass i mål, slått med 1.11,4 minutt.

Holund og Røthe i topp ti

Holund ble beste nordmann på 5.-plass. Han endte 34,6 sekund bak Ustjugov. Han var fem sekunder bak svenske Calle Halfvarsson i kampen om å være beste ikke-russer.
Sjur Røthe ble nummer åtte. Klæbo var tredje beste nordmann på distansen. Simen Hegstad Krüger skuffet stort og ble nummer 22, mens Jan Thomas Jenssen endte på 25.-plass, Pål Golberg på 26.-plass, Martin Løwstrøm Nyenget på 28.-plass.
Didrik Tønseth var helt ute av det og endte på 70.-plass. Han starter neppe onsdag. Erik Valnes brøt tidlig på tirsdagens etappe.
(©NTB)
Tour de Ski
Her fosser Klæbo fra russerne i spurten
03/01/2020 PÅ 15:08
Tour de Ski
Svensk stjerne trekker seg fra Tour de Ski
28/12/2019 PÅ 14:23