Igjen ødela stavbrekk for en av de største forhåndsfavorittene i et skirenn da Tour de Ski startet lørdag. Jessica Diggins brakk staven hele to ganger på sprinten, først i kvartfinalen da hun gikk hele 40 sekunder uten stav. Hun klarte likevel å ta seg til semifinale og deretter finale, men også i finalen gikk det galt, og igjen brakk den amerikanske løperen en stav.
Det er det ikke første gang man ser.
På den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen klarte Pål Golberg å gjøre det samme som Diggins – å brekke staven to ganger i løpet av sprinten, og dét i samme heat. To uker etterpå brakk Niklas Dyrhaug staven da han gikk skiathlon på Lillehammer.
Langrenn
Han er langrennsjentenes nye trener – ingen kvinnelige søkere
19/05/2022 KLOKKEN 10:02
Og på dagen 35 år etter at Oddvar Brå brakk «den berømte staven», gjorde gullfavoritt Martin Johnsrud Sundby det samme da han jaktet edelt metall i skiathlon-rennet i Lahti-VM.
– Jeg går med stavene som er best og lettest, men det er ikke gøy når stavene er som kjeks, sa Sundby til etter at han mistet sin gullsjanse.
I samme mesterskap falt Emil Iversen og brakk en stav under sprint-stafetten, og spolerte de norske gullsjansene. Svenske Stina Nilsson ødela sin stav under sprintsemifinalen i Lahti.

Tåler ikke slag

Eksemplene er mange, og lørdagen så vi det altså igjen opptil flere ganger. Likevel mener Eurosports ekspert og kommende Swix-direktør, Åge Skinstad, at stavene som brukes nå er de beste på markedet.
– Stavene de bruker er av karbonkomposittmateriale. De er veldig sterke, men tåler ikke slag, sier han.
Skinstad forklarer at det er umulig å knekke en stav ved å gå vanlig, men at løperen må falle over staven eller få et kakk i den før den brekker. Når det skjer, er det en del «av gamet».
– Løperne er gjerne veldig forsiktige med stavene sine og bruker andre staver i konkurranse enn på trening. Har stavene vært i bagasjerommet eller kommet borti en garderobedør eller lignende, kan det ha kommet en skade det er vanskelig å se, og da knekker de lettere under renn.
– Men det er en risiko de må ta, mener den tidligere landslagssjefen.

– Som å gå med treski

Til tross for at det skal relativt lite til før skistavene knekker, mener Skinstad alternativene som finnes er uaktuelle.
– Alternativet er jo aluminium, men de er mye tyngre og gir ikke den pendelen på staven. Risikoen med at en komposittstav kan ryke, er verdt det. Du har ikke sjangs til å henge med med aluminium.
– Det er ikke noe alternativ engang, det er like treigt som å gå med treski, forteller han.
Under Lahti-VM mente Sundby likevel at produsentene har mye å gå på når det gjelder komposittstavene.
– Lette staver er viktig når du er avhengig av en god avslutning og rask pendel. Men jeg tror ikke vi er i nærheten av potensialet, sa Sundby til statskanalen.
Sundby klarte ikke å kvalifisere seg fra prologen lørdag.
Langrenn
Ulvang vil ha like distanser for kvinner og menn
30/04/2022 KLOKKEN 10:33
Langrenn
Caspersen Falla legger opp: – Litt vemodig
21/04/2022 KLOKKEN 11:41