• Utøverne jakter OL-billett. Lekene i Beijing ser du på discovery+
– Han har vel egentlig aldri kommet seg siden Hågen Krogh passerte han. Finn Hågen ødela han, sier Discoverys langrennsekspert Tor-Arne Hetland med et glimt i øye.
Situasjonen han tenker på er da Finn Hågen Krogh gikk ut på sisteetappen til Norge under VM I Lahti i 2017. Norge og Krogh gikk ut i ledelsen foran Russland. Der var det «elgen», som han blir kalt i Russland, som kom halsende etter. Ustjugov gikk over evne i håp om å ta igjen nordlendingen, og tok igjen over ti sekunder, men Hågen Krogh fant urkrefter på tampen og kom seilende først over målstreken til VM-gull med Tor-Arne Hetland som trener.
Ruka
Johaug revansjerte seg mot Karlsson: – Man begynner å tvile
28/11/2021 PÅ 13:13
Selv om det var noe flåsete sagt at Ustjugov ikke har kommet seg etter den episoden, så har Hetland et poeng. Forrige gang den en gang ustoppelige russeren vant et verdenscupløp var i Toblach tilbake i 2019.
– Han har vært for ujevn de siste sesongene, men mest av alt har vi sammenlignet han med ham selv på sitt beste, og da blir alt en nedtur, sier Hetland før han fortsetter.
– Han har startet bra i høst, så han kan gire opp litt ekstra i år, det tror jeg, sier Hetland videre.
LES OGSÅ: Klæbo om bestefaren: – På bedringens vei

Tror ikke på Ruka-suksess

Selv om Hetland tror Ustyugov kan bli en skummel mann denne sesongen, så er han ikke like sikker på at han er i toppslag allerede i helgens verdenscupåpning i Ruka.
– Det passer nok ikke han så godt i Ruka, men Lillehammer pleier å passe han godt. Så kanskje Lillehammer, Davos og hvertfall i Tour de Ski, mener Hetland.
Under den finske åpningen i Muonio vant Ustyugov sprinten foran landsmann Alexander Terentev og Federico Pellegrino. I tillegg ble han nummer to på 15 kilometer fri, og nummer seks på samme distanse i klassisk stil
På fredagens sprint er han på plass på ny, nest sist i seedet gruppe. På startstreken står også Alexander Bolshunov. Gullvinneren fra skiathlon i Oberstdorf-VM har trøblet gjennom oppkjøringen med skader og sykdom, noe som har ført til lite trening.
– Først trynet jeg på sykkel, så fikk jeg problemer med akillesen. Neste måned gikk jeg på en dør og var skadet i en hel måned, så fikk jeg problemer med en tann. Det har vært den vanskeligste sesongoppkjøringen noensinne, sier Bolshunov i et intervju med FIS.
Men like før sesongstart går det rykter om at den fantastiske skiløperen er på vei tilbake i gammelt slag.
– Han gikk to løp i helgen og var oppe i der. Han har våknet litt nå, sier Hetland om 24-åringen.

Pellegrino endret treningen

Hetland forventer også at Ivo Niskanen blir en farlig mann i eget land denne helgen.
– Han bruker bestandig å være i godt slag i Ruka, så han blir vrien å ha med å gjøre. Han vant begge løpene i den finske åpningen, så han blir beinhard, spår den tidligere landslagssjefen.
En som har trent mye med Sergej Ustjugov denne sesongen er Federico Pellegrino. Italieneren har gjort store endringer før OL-sesongen og har vært med Markus Kramer sitt lag med Ustyugov, i stedet for å trene med italienske utøvere.
– Ved å gjøre det grepet har han fått enda tøffere matching enn de siste årene. Det blir spennende å se hva slags utslag det gir, for på en god dag kan han tukte de norske løperne, mener Hetland.

Nye regler: – Bra for sporten

Ny sesong betyr også nye regler. FIS har nemlig gjort en aldri så liten endring i sprintreglementet før årets sesong. Nå får vinneren av prologen også med seg femten poeng i verdenscupen. Det er en nyvinning Hetland har sansen for.
– Det synes jeg er veldig bra. At den beste får flere poeng er ett aspekt, men jeg tror også det å skape blest rundt prologen kan være bra for sporten, mener Hetland.
Ruka
Ingen norske herrer til start i Ruka
28/11/2021 PÅ 11:25
Ruka
Russisk rakett utklasset Klæbo i Ruka
26/11/2021 PÅ 13:10