30-åringen fra Voss gikk et jevnt sterkt løp og overtok ledelsen fra Tønseth fra omtrent halvgått løp. Mot slutten maktet Røthe å holde tempoet oppe, mens det ble klart at flere og flere sterke løpere med senere startnummer falt fra.
Seieren var Røthes annen i verdenscupkarrieren. Den første tok han på femmila i Holmenkollen i 2015. Han har også vært med på fire verdenscupseirer i stafett.
– Det er helt utrolig deilig. Jeg er litt rørt i dag, sa Røthe til NRK kort etter at det ble klart at han vant løpet.
Langrenn
Dropper høydeopphold: – Var litt «hissig på grøten»
I GÅR PÅ 09:35
– Jeg har hatt veldig lyst til å gå fort på ski mot de beste. Og jeg lykkes bra, treffer bra med åpningsfarten og har gode ski. Det er en stor dag, fortsatte Røthe.

Godt trent Tønseth

Også Tønseth viste knallform i fristil. Trønderen satte fart fra start og var ikke mer enn seks sekunder bak Røthe i mål. Treeren, russiske Denis Spitsov, ble slått med 28,6 sekunder.
– Dette var mye bedre enn jeg hadde trodd i skøyting. Jeg sovnet dessverre litt midtveis etter en vel god åpning. Og så lur som Sjur er, så hadde han klart å snu det, sa Tønseth.
Han forklarer at mye og hard trening har ført til formen han viste lørdag.
– Jeg har trent veldig mye og veldig bra, hardere enn noen gang. Og når du får til det over tid, da blir du bedre, sa han til NTB.

Bolsjunov og Klæbo sjanseløse

Han og lagkompis Røthe utklasset resten av feltet lørdag. Tredje beste nordmann ble Emil Iversen på 7.-plass, slått med 45,5 sekunder av Røthe. Deretter fulgte Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby på de nærmeste plassene.
Den russiske verdenscuplederen Alexander Bolsjunov fikk en tøff dag og endte på 19.-plass. Fire plasser bak ham fulgte Johannes Høsflot Klæbo.
(©NTB)
Langrenn
Dramatiske dager for Øystein Pettersen
15/10/2021 PÅ 05:55
Langrenn
Bjørgen avslører dopingdrama: – Det var helt jævlig å få den telefonen
11/10/2021 PÅ 17:47