KOMMENTAR: Ingenting har stemt for Petter Northug denne sesongen. Det har den egentlig ikke gjort siden VM i Falun i 2015, da han kom hjem som VM-konge med fire gull. De siste to årene har vært en real nedtur for skilegenden fra Mosvik.
I mange år har han motbevist alle skeptikere og kommet sterkt tilbake etter nedturer eller renn der han har kommet langt ned på resultatlista. Nå ser det ut som bakken er brattere. Det er ingen grunn til å gjøre narr av Petter Northugs satsing utenfor landslaget. Hadde han blitt tvunget til å innordne seg landslagets regler fra 2013, og ikke fått særbehandling, kan det hende at han hadde gitt seg som langrennsløper langt tidligere, og da hadde medaljestatistikken i internasjonale mesterskap på herresiden vært mager. Det er et skieksperiment som har kommet skinasjonen til gode. Til nå.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
For situasjonen Petter Northug har havnet i nå – et mislykket og kanskje halvhjertet forsøk på å komme til OL - har han selv skyld i. Det nytter ikke å skylde på landslagsledelsen for at de ikke har lagt forholdene godt nok til rette for Petter Northug denne sesongen, slik lagkameraten Chris Jespersen gjorde under NM-uka på Gåsbu. Slik situasjonen er nå virker det faktisk som landslagsledelsen har gjort det meste rett når det gjelder Northugs OL-forberedelser.
Det kan argumenteres for at om Petter Northug hadde fått gå i Kuusamo, så kunne det optimalisert forberedelsene, men resten av sesongen har vist at det er et tynt argument.
Landslagsledelsen tok ikke ut Northug til Tour de Ski fordi de mente at det var mer fornuftig å trene hjemme i jula enn å gå en uke å tenke på monsterbakken i Val di Fiemme. Hadde han vært i form under NM på Gåsbu ville det vist at landslagsledelsen har vurdert Northugs formutvikling på riktig måte. Det beviset kom ikke fordi han på grunn av sykdom ikke stilte til start. Nå ryker også etter all sannsynlighet muligheten til å vise seg fram i Planica, den siste muligheten skiledelsen har gitt Northug før de tar ut de siste løperne til OL.
Den eneste muligheten Northug har til å komme til Pyeongchang nå er at Skiforbundet og Olympiatoppen tar med Northug av ren veldedighet, eller om Johannes Høsflot Klæbo tar på seg capsen han hadde på seg på Idrettsgallaen, der det sto Make Northug Great Again, og legger seg ned på magen og hyler og skriker og nekter å gå sprintstafetten uten Northug. Det tviler jeg på.
Og uansett hva som hadde skjedd i Planica kunne vi gitt skiledelsen rett. Hadde han underprestert hadde det vært et bevis på at alle lovnader om formstigning og godt treningsgrunnlag ikke var korrekt. Hadde han han hevdet seg i toppen, kunne vi gitt landslagsledelsen honnør for å gi Northug nok tid til å vise hva han er god for.
Ingen vil at Petter Northug skal legge opp på grunn av det som har skjedd denne sesongen. Selv svenskene ønsker Northug i sporet i flere år framover. Han er også Sveriges største skistjerne. Northug har gjentatte ganger sagt at han trigges av motgang. Glemmer han OL i PyeongChang og retter blikket fram mot VM i Seefeld neste år har han igjen mulighet til å vise oss dette vinnerinstinktet og denne vinnerviljen, slik han viste oss i 2015.
Det kan være flere grunner til at pilen har pekt nedover den siste tiden. Det kan være mangel på motivasjon, det kan være dårlig ledelse i hans private team, det kan være dårlig treningsopplegg og det kan være at motstanderne hans har blitt bedre. Eller en kombinasjon. Men det er neppe tilfeldigheter.
Kanskje Petter Northugs neste eksperiment burde være å melde seg inn i landslaget igjen og trene med de beste? Slik denne sesongen har utartet seg virker det som om landslaget har gjort mye riktig, både når det gjelder Northug og når det gjelder å heve nivået i herreklassen. Kanskje landslaget også har det riktige opplegget og de riktige metodene for Northug i den alderen han er i og på det nivået han er på akkurat nå?
Det ser unektelig ut som OL-toget har gått og det beste Northug kan gjøre nå – i hvert fall for alle skiinteresserte nordmenn og svensker – er å rette blikket mot VM i Seefeld. Da kommer det tross alt noe godt ut av det vi ser i disse dager og da beviser han nok en gang at han er kongen av motgang.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36