Det gjøres på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av organisert russisk doping, melder Den internasjonale olympiske komité.
Også Jevgenij Belov er diskvalifisert fra Sotsji-OL. Begge er bannlyst fra alle framtidige OL. Ifølge VG har Russlands skiforbund allerede varslet en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
– En skandaløs avgjørelse fra IOC, skriver russernes advokat Christof Wieschamann på Twitter.
IOCs disiplinærutvalg er ikke ferdig med behandlingen av russiske dopingsaker. OL-komiteen varsler at det kommer flere avgjørelser i løpet av de neste dagene, og at det vil bli avholdt flere høringer de kommende ukene.
Diskvalifikasjonen av Legkov og Belov er de første dopingdiskvalifikasjonene fra Sotsji-lekene som skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser samlet inn i WADA-granskingen ledet av Richard McLaren. McLaren har slått fast at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

Samme dag

IOC innledet på grunnlag av McLaren-rapporten dopingsak mot 28 russere i desember i fjor. Seks av dem ble suspendert og nektet deltakelse i VM i Lahti.
I september fikk Legkov og Belov medhold i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opphevet suspensjonene deres med virkning fra 1. november. Samme dag kom IOC-avgjørelsen som setter dem utenfor.
Samtidig mister de sine resultater fra Sotsji-OL. Legkov diskvalifiseres fra 50-kilometeren (som han vant), stafetten (der Russland tok sølv) og fra skiathlon (der han ble nummer 10). Russland fratas stafettsølvet.
Belov diskvalifiseres fra skiathlon (der han ble nummer 18) og 15 kilometer klassisk (der han ble nummer 25).

Over til FIS

Det internasjonale skiforbundet (FIS) oppfordres til å revidere resultatlistene for OL-øvelsene og til å følge opp IOCs utelukkelse av løperne fra framtidige OL med en generell utelukkelse.
IOC skal på et styremøte i desember avgjøre om Russland skal få delta i Pyeongchang-OL. Det vil gjøres på grunnlag av disiplinærutvalgets avgjørelser i de ulike sakene som skal behandles i løpet av måneden, og på rapporten fra en granskingskommisjon under ledelse av Samuel Schmid.

Bronse

Fire norske langrennsløpere kan for øvrig få fem bronsemedaljer i posten etter onsdagens avgjørelse. Diskvalifikasjonen av Legkov på femmila, der Russland vant tredobbelt, vil medføre at Martin Johnsrud Sundby får OL-bronse.
På stafetten betyr diskvalifikasjonen av Russland fra sølvplass at Norges kvartett Eldar Rønning, Chris Jespersen, Sundby og Petter Northug får bronse.
(©NTB)
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36