Toppidrettsutøvere tar sjelden noen sjanser i ukene før store konkurranser, spesielt hva gjelder helse. Da skulle man kanskje tro det svenske landslaget var sikret, ettersom de har tatt inn på et hotell i Japan - der de er omringet av det de oppfatter som et "hygienisk folk".
– Japanerne er - kan man si hygieniske? Er de syke, har de munnbind på seg. Det virker som om vi er på rett sted, sier den svenske skistjernen Anna Haag til Aftonbladet.
  • OL er rett rundt hjørnet. Du ser alt på internalEurosport Playerhome.aspx?langueid=13&site=plyNone.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
Stedet de er på er Midorino kaze resort i Kitayuzawa, et spahotell like utenfor Tokyo. Der skal vi de oppholde seg fram til turen går til Pyeongchang og OL. Hotellet oppleves som harmonisk og stille av de svenske utøverne, der de går blant japanske gjester i kimono og sandaler.
Men det er imidlertid noe som murrer i kulissene.

– Skal føle seg trygge

En mystisk lukt skal ha sneket seg inn på hotellrommet til noen av utøverne. Et av nabolandets store gullhåp, Calle Halfvarsson, er en av de som har kjent den uvelkomne lukten. Han beskriver lukten som fuktig. Den svenske landslagslegen tok umiddelbart grep.
– Det var sterkere lukt i noen av rommene enn andre, så vi byttet og fant noen rom som utøverne opplevde som bedre. Jeg er ikke bekymret for at det er mugg som er utbredt, men vi byttet rom for sikkerhets skyld. Utøverne skal føle seg trygge der de bor. Det er bekymring for alt, og de ønsker å forberede seg godt, sier landslagslegen Per Andersson til den svenske avisen.
En annen ting som har vakt bekymring er heisen på hotellet. Svenskene er vant til at dersom heisen er "full", venter man på neste heis. Men i Japan stappes menneskene inn, så når svenskene skal spise frokost står de som sild i tønne. Andersson påpeker at de har funnet et rimelig nivå på hvor forsiktig de skal være med utøvernes beskyttelse fram mot OL. Han sier samtidig at de har tillatelse til å ta heisen.

Får ikke nyte spa

Noe de svenske utøverne derimot ikke får lov til, er å nyte de varme kildene spahotellet har å tilby. Der har landslagslegen satt ned foten, på grunn av smitterisikoen.
– Det er veldig mange mennesker på en liten plass, og det er et klima der bakteriene trives ganske bra, sier Andersson.
Dermed får ikke svenskene benyttet seg så mye av spafasilitetene.

Norske utfordringer

Hygieneutfordringer i toppidretten er vekjent, og mange stjerner er nær berømte for forholdsregler de tar.
Avholdsmann Ole Einar Bjørndalen gurgler vodka og konjakk hver kveld gjennom sesongen - for å drepe bakterier og dermed holde sykdommer unna.
For drøye tre år siden skrev VG om skøytegullhåpet Håvard Lorentzen som sammen med rom- og lagkamerat Sverre Lunde Pedersen kjøpte 200 kvadratmeter med plast for å dekke hele gulvet på hotellrommet de bodde på i forbindelse med verdenscupen. Grunnen? Gulvet hadde vegg-til-vegg-teppe, og Lorentzen har støvallergi som han ikke ville ta noen sjanse med.
En annen klassiker, som er utbredt i idrettsmiljøene, er at de så langt de klarer prøver å unngå håndhilsing. Og dersom håndhilsing må gjøres, gjøres det ofte med hansker på. Flere utøvere unngår også familie og venner i lange perioder før konkurranser. Noen lever borte fra både barn og kjærester i flere måneder, og unngår all form for nærkontakt og intimitet.
– Dette er en beredskapssesong for løperne. Alle er ekstra nøye og tar mange forholdsregler for å ikke å bli syke eller skadde foran OL. Det er jo spesielt høy beredskap hos Marit (Bjørgen) og Martin (Johnsrud Sundby) som har unger i barnehagen, sa landslagssjef for de norske langrennsutøverne, Vidar Løfshus, externali forbindelse med deres oppkjøring mot OLhttps://www.eurosport.no/langrenn/pyeongchang/2018/det-skal-kjempes-om-ol-plasser-fra-forste-stavtak_sto6403139/story.shtmlNone.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36