Populære sporter
All sport
Vis alt

Storavis med dopingmistanker mot svensk langrennsløper: – Må skyldes doping

Jacob Sundblom Nygaard

Oppdatert 04/02/2018 klokken 15:53 GMT+1

The Sunday Times hevder at nesten en tredjedel av alle VM- og OL-medaljevinnere i langrennssporten mellom 2001 og 2010 har hatt mistenkelig høye blodverdier.

Antidopingarbeid

Foto: Scanpix

Allerede før OL i PyeongChang har kommet i gang, dukker det opp opplysninger som kaster mistanker om at dopingskandaler kan prege mesterskapet.
The Sunday Times skal, sammen med den tyske kringkastingsselskap ARD, SVTs "Uppdrag Granskning" og sveitsiske Republik, sitte på et omfattende materiale med 10000 blodtester fra om lag 2000 vintersportutøvere siden 2001.

Norske, svenske, italienske og tyske

Konklusjonen de trekker er at en tredjedel av alle medaljene som har blitt delt ut i VM- og OL i langrennssporten er vunnet av utøvere som betraktes som mistenksomme. 91 av medaljene skal være av edleste valør.
De skriver at Russland preger listen over juksere i størst grad. Samtidig påstår de at langrennsutøvere fra Norge, Sverige, Italia, USA, Østerrike, Tsjekkia og Tyskland har vunnet over hundre medaljer siden 2001 med mistenkelig høye blodverdier.
The Sunday Times skriver at det er stor grunn til å være bekymret for at dopng skal forekomme også under lekene i 2018, til tross for at IOC har utestengt flere russiske utøvere. Avisen hevder nemlig at om lag 50 langrennsløpere som har kvalifisert seg til de kommende lekene har avgitt prøver der blodverdiene er unormalt høye, uten at det nødvendigvis innebærer at dette skyldes doping.

Hevder én svenske skiller seg ut

Disse opplysningene skal legges fram på svensk TV onsdag i neste uke. Der kommer det fram at spesielt én svensk utøver skiller seg ut med høye blodverdier.
– Gjennom internasjonalt samarbeid har Uppdrag Granskning fått tilgang flere tusen blodverier av langrennsløpere i verdenseliten på ski. I den store databasen skiller en svensk utøver seg ut. Tre analytikere sier at han mest sannsynlig var dopet, skriver Uppdrag Granskning på sine hjemmesider.
Det svenske programmet har lagt fram dokumentasjonen til James Stray-Gundersen, som er svært anerkjent etter lang fartstid med antidopingarbeid i Wada. Han er klar i sin tale.
– Det er noen enkeltverdier som som er ekstreme og som følges av dramatiske variasjoner. Så jeg vil si at det i praksis er helt sikkert, eller veldig sannsynlig, at dette dreier seg om doping, sier Stray-Gundersen om den svenske utøveren.

– Må se nærmere på dette

Per Andersson er sjefslege i det svenske langrennslandslaget. Etter å ha fått sett dokumentasjonen, hvor utøverne er anonymiserte, kommenterer han slik overfor SVT:
– I og med at vi ser disse verdiene så er det naturligvis slik at vi skal titte nærmere på denne spesifikke utøveren. Det er jeg enig i, sier han, og legger til:
– Men jeg vil fortsatt hevde at jeg er trygg på de utøverne som representerer Sverige i langrenn.
Konfrontert med avisens opplysninger hadde FIS respondert med å si at de ikke kommenterer "mistenkeligheter". Organisasjonen benyttet samtidig anledningen til å forklare at de var "mer enn fornøyd" med arbeidet som har blitt gjort av Wada i sitt antidopingarbeid.
The Sunday Times hevder at gigantsponsorer som McDonalds, Coca-Cola og Visa ikke ønsker å kommentere hvor vidt de ønsket å fortsette sin støtte til OL i PyeongChang.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame