PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
Smørejobben under langrenn- og kombinertøvelsene under OL er ventet å være svært utfordrende.
Med en langrennsarena som er lagt til det som normalt er en forblåst golfbane, har det i oppkjøringen til OL blitt problematisert hvor "skitten" og vanskelig snøen kommer til å være smørerne.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
På plass i OL-løypene mandag, forklarer smøresjef Knyt Nystad til Eurosport.no hva som blir den tøffeste oppgaven for det norske smøreteamet.
– Den største utfordringen er vinden. Og så er det i tillegg det at vi starter på det varmeste på dagen og går mot kaldere temperaturer, siden det blir senere og senere på kvelden. I Europa når vi går skirenn, er det som regel kaldest når vi starter, og du ser noen får glepptak etter hvert som det blir varmere, sier Nystad.

– Kommer kanskje til å gamble

Med tanke på at forholdene vil endre seg vestentlig jo senere på kvelden det blir, må utøverne ta et svært viktig valg før start.
– Noen kommer kanskje til å gamble med å gå ut på glatte ski og få bedre og bedre feste utover i løpet. Det blir spennede å se hva utøverne til syvende og sist velger, sier han.
Den rutinerte smøresjefen spår spesielt dramatikk på klassisk-øvelsene, siden vinden vil ha stor påvirning på klassisk-sporene.
– Det blir fokksnø i sporene, og da er det ingen utøvere som vil gå i sporene. Du vil se at utøverne står på utsiden og staker istedet, og da blir det spennende å se hvem som får gule kort og røde kort osv., sier Nystad.

– Spørs hvor relevant det blir

De siste dagene har det vært svært kaldt i OL-byen, med temperaturer helt nede i minus 27 grader på natta. Det er langt kaldere enn de temperaturene de forventer til helgen, når langrennsøvelsene starter.
Landslagssjef Vidar Løfshus, som deltok på skitestingen mandag, er usikker på hvor mye de får igjen for arbeidet de gjør under disse temperaturene, når gradestokken stiger til helgen.
– Det er spådd litt mildere inn mot konkurransene, så det spørs hvor relevant dette blir. Vi får bare se, vi er i alle fall forberedt på det meste. Det er kaldt nå og meldt kaldt i neste uke igjen, så da har vi fått gjort en god jobb i forhold til det, sier Løfshus til Eurosport.no
Den norske smøresjefen måtte tåle mye kritikk for dårlige norske ski under enkelte øvelser under OL i Sotsji. Nystad erkjenner at temperatursvingningene er utfordrende.
– Vi må forholde oss til den temperaturen som er her, det som kommer og prøve å gjøre det beste utav det. Det beste vi kan gjøre er å teste og forberede oss. Akkurat som at utøverne forbereder seg til OL, så må vi forberede oss. Vi har troen på det alternativet, sier Nystad.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36