Som Eurosport.no torsdag morgen kunne erfare, ble Petter Northug vraket til Tour de Ski.
Da Tour de Ski-uttaket ble offentliggjort torsdag kl. 12, var ikke Northugs navn ett av de 18 navnene som var med. 31-åringen er i stedet satt opp som førstereserve.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
– Petter Northug er første reserve til Tour de Ski og har selv et sterkt ønske om å delta. Han har tilbud om å dra til Davos for å trene med laget. Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det. Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar, sier landslagssjef Vidar Løfshus.
Etter det Eurosport.no forstår har landslagsledelsen vurdert Northug opp mot Sjur Røthe, og bestemt seg for å gå for sistnevnte.
– Petter har vært klar på at han ønsker å gå Touren og mener det er den beste OL-planen for ham. Det får han ikke muligheten til, så vi er vel der, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til Eurosport.no.
Kveen åpner for at Norhtug kan bli med resten av troppen når de nå reiser til Davos.
– Nå er han førstereserve og da kan det være aktuelt å bli med til Davos om få dager. Vi får se litt. Men han har vært klar på hva han ønsker og har ikke blitt hørt på det, sier Kveen.
– Hvor lenge vil dere drøye med å ta den avgjørelsen?
– Vi får se hvor lenge vi drøyer, men som førstereserve så er det jo et lite håp. Da kan noen finne på å kaste inn håndkleet like før, så vi får se litt, sier han.
Løfshus sier landslagsledelsen har lagt frem en plan for Northug og teamet frem mot OL-uttaket.
– Vi har tett kontakt med teamet rundt Petter for å få han best mulig rustet mot et eventuelt OL, og har skissert følgende konkurranseplan: Skandinavisk Cup i svenske Piteå første helgen januar, NM Gåsbu helgen etter og deretter verdenscup i Planica 20. - 21. januar 2018.
Kveen forteller at det er en plan Northug ikke er fornøyd med.
– Petter ikke komfortabel med den planen de har foreslått, han ønsker å gå Touren. I tillegg faller det litt tilbake på om det er nok, og at han risikerer å stå der før OL-uttaket og ikke ha fått gå nok, sier Kveen.
Nå spøker det for Northugs håp om OL-deltakelse i PyeongChang i februar. Så langt denne sesongen har mosbyggen bare en 31. plass på sprintprologen på Lillehammer å vise til.
– Han mister jo nå en mulighet til å få vist seg frem og få viktig matching i kroppen inn mot det som skal skje. Ved neste korsvei er det snakk om NM. De beste norske som skal gå Touren stiller nok ikke på startstreken der bortsett fra i stafetten. Vi føler det kommer noen dilemmaer i forhold til en OL-plan da, sier Kveen.
– Føler dere dere motarbeidet av landslagsledelsen i arbeidet med å nå OL?
– Petter har sagt hva han ønsker, sier Kveen.

Skinstad: – Ikke gjort det lett for seg selv

Eurosport-ekspert Åge Skinstad mener det er mulig å forstå argumentene for at Northug ikke er med, samtidig som han tror at ingenting er avgjort ennå.
– Det er først og fremst synd at vi ikke får se han i Tour de Ski. Jeg ser at det ikke er vanskelig å forstå argumentene faglig sett med tanke på trening og det de sier, sier han til Eurosport.no.
– Jeg er helt sikker på at landslagsledelsen ønsker at han skal bli så god som mulig til OL. De er opptatt av å ha det beste laget. Han er veldig nær, sier den tidligere langrenssjefen.
Skinstad er overbevist om at Northug ville stilt med bedre kort dersom han hadde hatt noe å vise til i konkurranser. Eksempelvis var Emil Iversen heller ikke med til Toblach, men stilte i stedet i Rindalsrennet hvor det ble en suveren seier.
– Northug har jo ikke gjort det lett for seg selv med å konkurrere så lite. Det har vært mulig å gå konkurranser. Jeg vet ikke hva slags kommunikasjon han har hatt med landslagsledelsen om det, men det hadde vært enklere å vurdere med flere renn.

– OL-toget har ikke gått

Åtte mannlige utøvere ble tatt ut til Tour de Ski. I tillegg ønsket verken Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo å stille. Det utgjør totalt ti stykker. Utover det har Sondre Turvoll Fossli kommet til sprintfinalen to ganger tidligere i vinter (Lillehammer og Ruka).
I alt kan 12 langrennsherrer tas ut til OL. Der er det 22 starter for langrennsherrene: Fem renn med fire utøvere og ett renn med to (team-sprinten).
– OL-toget har ikke gått på noen som helst måte. Jeg tror han må konkurrere. Det jeg vet om Petter er det jeg har lest om at han responderer bra og har hatt en test han er fornøyd med selv, men som landslagsledelsen ikke har vært fornøyd med, sier Skinstad.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36