Scanpix

Rykket ifra og herjet med motstanderne - Klæbo tok sitt tredje OL-gull

Fulgte gullplanen til punkt og prikke: – Har vært livredd for å mislykkes

21/02/2018 11:31Oppdatert 21/02/2018 12:40

Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby tok et oppskriftsmessig OL-gull i lagsrint. Det kom ikke gratis for duoen - som traff blink med taktikken.

De norske gutta lå i tetskiktet gjennom hele rennet, og selv om både Russland og Sverige forsøkte å legge press så hadde nordmennene god kontroll.

Allerede på sin andre etappe rykket Høsflot Klæbo for å skaffe sin makker en luke før Johnsrud Sundby la ut på sin tredje etappe. Den forvaltet han på strålende vis og økte forspranget før han sendte ut unge Klæbo på hans siste etappe.

Ingen kom nær Norge, som cruiset inn til nytt gull.

– Var livredd

Gullguttene var naturligvis glade for å lykkes, men minst like mye lettet.

– Dette har vært en syk dag. Jeg har aldri hatt det så vondt, for jeg har vært vettskremt. Alt kan skje her og jeg har vært livredd for å disponere feil og alt mulig annet, sier Martin Johnsrud Sundby.

Høsflot Klæbo kjente også på det i større grad enn hva han pleier.

– Jeg tenker at nervøsiteten skal bli borte fra renn til renn, men det kan jeg bare glemme. Jeg klarer knapt spise eller sove, men det har jo gått bra likevel, sier den triple olympiske mesteren.

Landslagstrener Arild Monsen bekreftet at det har vært trykket stemning i gutteleieren.

– De var nervøse og støttet seg på hverandre. Begge var redde. Livredde for å mislykkes, sier Monsen.

Se gullpraten med teamsprint-laget her Artikkelen fortsetter under videoen.

Hadde en plan

Landslagstreneren forteller at de hadde taktikken klar for hvordan konkurrentene skulle utmanøvreres.

– Jeg ville at Johannes skulle gi Martin noen sekunder fra sin andreetappe. Det fikk han også til, og Martin dro dessuten bare ifra på sin etappe, sier han.

– Martin gikk en monsteretappe slik at jeg fikk sekundene jeg trengte. Planen fungerte strålende fint, sier Høsflot Klæbo.

Se gullduoen sikre seieren her! Artikkelen fortsetter under videoen.

– Kunne leke seg

– Dette var så imponerende av to løpere i kalasform. De dominerte hele løpet og hadde god kontroll, utbrøt Eurosport-kommentator Jan Christian Bjørn.

Han får støtte av kollega Vibeke Skofterud.

– Johannes fikk en så svær luke til sin siste etappe at han kunne leke seg til nytt gull. Jeg gir terningkast seks til utførelsen, sier langrennsekspert Skofterud.

Dette ble Johannes Høsflot Klæbos tredje gull i PyeongChang. Det har ingen nordmann klart i de samme lekene siden Ole Einar Bjørndalen i Salt Lake City 2002, da han tok fire.

Martin Johnsrud Sundby fikk sitt andre gull og står nå med fem medaljer totalt i OL.