I kjølvannet av avgjørelsen om at Russland utestenges fra OL i PyeongChang, møtte TV 2 manageren for det russiske langrennslandslaget, Jurij Tsjarkovski, i Davos.
Der går han, tydelig frustrert, til brutalt verbalangrep på Grigorij Rodtsjenkov, også kjent som «varsleren».
Rodtsjenkov er tidligere sjef for et dopinglaboratorie i Moskva, og var mannen som avslørte den systematiske dopingbruken blant russiske idrettsutøvere.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 KLOKKEN 17:28
– Det er ikke noe forbudt i blodet eller i urinen. Da en nedrig mann, Rodtsjenkov, da han ville ta selvmord, han var allerede så godt som død i 2011. Da var han i en rettsprosess. Han visste at han kom til å få fengselsstraff. Han prøvde å begå selvmord, men det er er trist at det ikke gikk. Han lever i dag. Dette navnet er velkjent nå, men før Sotsji-OL hadde jeg ikke hørt det før. Jeg visste ikke om han jobbet med idretten eller på et laboratorium, sier Tsjarkovski til TV 2.
Bakgrunnen for uttalelsen kommer frem i Netflix-dokumentaren «Icarus», hvor Rodtsjenkov forteller at han prøvde å ta sitt eget liv i perioden.
Tsjarkovski innrømmer i samme intervju at han har vært klar over at russiske utøvere har vært dopet også i forkant av avsløringene.
Likevel kjenner han seg ikke igjen i IOCs påstand om at dopingbruken har foregått systematisk på statlig nivå.
– Jeg har vært manager for langrennslandslaget siden 1987 før Calgary-OL. Den første gangen laget vårt ble anklaget for doping var i VM i Trondheim. En kvinnelig utøver ble anklaget for å ha brukt Bromantan, som på den tiden allerede var forbudt. I dette tilfellet ble utøveren diskvalifisert i to år. Ingen diskusjon, det var en riktig avgjørelse. Også i 2002 ble en utøver diskvalifisert for doping. To års utestengelse var helt, helt riktig. Vi protestere ikke da, men nå forstår vi det ikke.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 KLOKKEN 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 KLOKKEN 13:36