På andreetappen skaffet Charlotte Kalla Sverige en luke på 30 sekunder ned til Norge, slik at Ragnhild Haga og Marit Bjørgen fikk en tøff oppgave på de to siste etappene.
Etter at Haga spise vanvittig med tid på Ebba Andersson på den tredje etappen, var det Bjørgens oppgave å gå fra Stina Nilsson, helst før oppløpet. På en vanvittig avslutningsetappe parkerte den norske skilegenden Nilsson i siste bakke og gikk inn til norskt gull.
I Sotsji-OL 2014 ble stafetten en fadese for Norge, som endte helt nede på femteplass den gang. Sverige endte som vinnere da.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
Se det norske gulloppløpet her. Artikkelen fortsetter under videoen.

Bjørgen sprengte grenser

Bjørgen mener hun sprengte egne grenser på sisteetappen.
– Jeg var nervøs før jeg skulle gå ut. Jeg hadde sett for meg dette scenarioet på forhånd, at jeg måtte mørne henne. Det klarte jeg tydeligvis, for hun hang ikke med lenger i siste sving, sier Bjørgen til Eurosport, og legger til:
– Da overrasket jeg meg selv. Det må jeg si.
Ingvild Flugstad Østberg skriker av glede i intervjuet med Eurosport.
– Dette er helt fantastisk! Rått! Denne seieren er ikke bare for oss fire. Den er for de som ikke fikk gå her i dag, for støtteapparatet og for alle andre støttespillere. Vi er takknemmelige for å få lov til å gjøre dette for Norge, sier Flugstad Østberg.

Roser laget

Eurosport-ekspert Vibeke Skofterud fullroser de norske jentene etter gulltriumfen.
– Måten Bjørgen vinner på klarer jeg ikke å formidle godt nok, men det er i hvert fall helt vilt. Mange kunne gjort en jobb på dette laget, og det er stor tå se hvordan de backer, trøster, heier og motiverer hverandre. Det er utrolig gøy at vi tar gullet nå, sier Skofterud, som er vanvittig imponert over Ragnhild Haga.
– Hun er så smart og sprekker ikke. Jeg var helt trygg da hun begynte å plukke sekunder at dette skulle bli krutt, sier Skofterud.
– For en rå opplevelse! Jeg var glad jeg ikke var i Marits posisjon, men da hun klarte det så var jeg ektremt glad, sier Haga

Kjente på presset

Landlagstrener Roar Hjelmeseth innrømmet at han kjente på presset etter en andreetappe hvor Astrid Uhrenholdt Jacobsen startet med et halvt minutts forsprang på Sverige, men vekslet med den samme tidsdifferansen opp til samme nasjon.
– Nå er selvsagt både jeg og jentene veldig glade. Det er klart at jeg kjente litt på presset da den siste jenta inn på laget ikke fikk det helt til. Hun hadde nok hjertet i halsen, men nå endte alt bra til slutt. Det var fire jenter som presterte på høyt nivå, sier Hjelmeseth, som lenge trodde gullet var tapt.
– Så lenge Nilsson hang så bra med på toppen av den siste bakken så var jeg sikker på at det skulle bli norskt sølv, sier han.
Flugstad Østberg med en god førsterunde, ledet sammen med russiske Natalja Neprayieva. Svenske Anna Haag hang på en stund, men måtte etter hvert slippe duoen i tet.
Russland ledet etter første etappe, med Slovenia og Norge fire sekunder bak. Sverige vekslet 21 sekunder bak Norge. Charlotte Kalla fikk en tøff oppgave med å hente inn forspranget opp til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Julija Belorukova, og sprenggikk for å tette luka. Halvveis inn i den andre etappen var ledelsen kuttet ned til 13,7 sekunder.
Se Bjørgen rykke fra den olympiske sprintmesteren her. Artikkelen fortsetter under videoen.

Kallas monsteretappe

Dermed fikk Norge sin revansje etter fadesen i Sotsji-OL i 2014, der de norske jentene havnet helt nede på femteplass. Den gangen var det svenskene som vant. Russeren gikk en kruttsterk etappe og seilte ifra i tet.
Samtidig tok Kalla ikke bare tok igjen Uhrenholdt Jacobsen, hun skaffet også svenskene et forsprang etter å ha ligget 25 sekunder bak fra veksling. Til andre veksling ledet Russland sammen med Sverige, mens Norge vekslet hele 29 sekunder bak.
På tredjeetappen jaget Ragnhild Haga svenske Ebba Andersson og plukket mange sekunder innledningsvis på sin etappe. Halvveis inn i sin etappe, hadde den ferske olympiske mesteren fra 10 kilometer fri teknikk tatt inn over halve forspranget som Kalla hadde skaffet Sverige.
Haga åt mer og mer tid til 22 år gamle Andersson, men klarte aldri få helt kontakt. Til siste veksling var Norge 3,4 sekunder bak Sverige. Alt lå til rette for en enormt dramatisk sisterunde med gigantduellen Marit Bjørgen mot Stina Nilsson.

Superduellen

Bjørgen kom seg raskt opp til svensken og satte høyt tempo for å mørne sin svenske konkurrent. Nilsson skulle vise seg å være vanskelig å riste av seg. Bjørgen ga alt hun hadde for å gå ifra opp den siste bakken, og Nilsson stivnet helt.
På oppløpet hadde Bjørgen allerede fått flere meter på Nilsson. Det var en luke hun nektet å gi fra seg. Dermed tok de norske jentene stafettgull.
Saken oppdateres!
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36