Populære sporter
All sport
Vis alt

Svenskene drømmer fortsatt om Northug i OL: – Kan være taktisk spill

Jonas Moen Rye

Oppdatert 10/01/2018 klokken 16:28 GMT+1

Petter Northugs OL-håp henger i en stadig tynnere tråd. Det merker man også i Sverige.

Northug Holmberg

Foto: Eurosport

Onsdag ble det klart at Petter Northug (32) etter alle solemerker må stå over helgens norgesmesterskap på Gåsbu med sykdom.
Dermed mister 32-åringen svært viktige matchballer i kampen om å sikre seg en OL-billett til PyeongChang i februar.
Det betyr det at hans siste matchballer ligger i verdenscupen i Planica 20. og 21. januar. Det er noe man naturligvis også legger merke til i Sverige.
Expressen-kommentator Ludvig Holmberg forteller Eurosport.no at den svenske befolkningen er i ferd med å gi opp VM-kongen fra Falun 2015.
– Vi har sett en forandring i det siste. Det svenske folket er ikke like interessert i Northug for tiden. Det er noe de alltid vært, men interessen virker å være mye mindre nå, i tråd med at han ikke markerer seg like mye. Vi trodde kanskje at interessen skulle være der igjen da det gikk helt elendig i Piteå, men heller ikke da var det så veldig interesse, forteller Holmberg.
– Man har liksom et bilde på hvordan han skal være, og de elsker bildet av den fremgangsrike, kjepphøye skiløperen. Når han ikke er det, så er det en stor forandring. Man tenkte egentlig at folk likevel brydde seg, men det virker som at folk har gitt litt opp håpet, fortsetter han.
Holmberg forteller at han oppfatter at selv svenskene trenger en Northug i form, en antihelt man enkelt og greit er nødt til å forholde seg til – til tross for at det går ut over deres egne medaljesjanser.
– Folk her i Sverige vil at han skal være den store, breiale stjernen som plager oss litt. Nå er det egentlig mer tragisk, og det liker man ikke, sier han.
I Norge har diskusjonen stormet rundt Northug og landslaget. Ordskiftet har vekslet frem og tilbake mellom de som mener landslagsledelsen burde lagt bedre til rette for Northug, og de som mener han bare har seg selv å takke. Holmberg forteller at slike diskusjoner knapt har vært tema i nabolandet.
– Det har vært veldig få slike diskusjoner. Folk mener det er opp til ham selv å prestere når han får sjansen, og når man ser resultatet fra Piteå da, så gir bare folk litt opp, sier han.

– Godt timet sykdom?

Tidligere langrennsløper og Eurosport-ekspert Robin Bryntesson er på sin side fortsatt optimistisk på Northugs OL-muligheter. Han spekulerer i om Mosvik-expressen kanskje bevisst har kjøpt seg tid og ro til å skaffe seg en optimal oppladning til Planica, og slå knallhardt tilbake i den slovenske alpedalen.
– Jeg tror det kan være taktisk spill av Northug. Han er jo en av verdens fremste taktikkere, og dette er kanskje et av hans siste kort å spille ut. Jeg håper at han får det til, sier Bryntesson.
Artikkelen fortsetter under bildet
picture

Robin Bryntesson og Petter Northug på Bislett stadion i 2012 i forbindelse med 500 meter sprint.

Foto: Scanpix

Holmberg er usikker på om det har vært planen, men ønsker likevel ikke å utelukke det helt.
– Tja, det kan jo være. Om han føler han ikke har formen inne, så vil han kanskje ikke presse på det. Han visste jo allerede at han fikk sjansen i Planica. Samtidig så har han mye som står på, men jeg tror han vet at han trenger konkurranser nå, så jeg vet ikke helt om det er tilfelle, sier han.
– Man skal aldri avskrive Petter Northug, han har kommet tilbake tidligere, men han har samtidig aldri vært så langt nede som nå. Og han har vært det i lang tid.
Bryntesson forteller at han var aktiv var det ikke uvanlig å drive litt taktikkeri på egne vegne. Han minner om Johan Olsson, som hadde tradisjon for å gjøre det dårlig før mesterskap, for så å være i toppform akkurat i tide til mesterskapstart.
Den vil ikke Holmberg være med på.
– Jeg ser ingen Johan Olsson i Petter Northug akkurat nå. Med Olsson så kjente vi mønsteret, han sa ofte på forhånd at det kom til å gå dårlig, og så gjorde det det. Det var lettere å stole på ham. Mens Olssons kurve som regel var stigende inn mot mesterkskap, har Northugs kurve går helt feil vei, sier han.

– Vi vil ha Northug til OL

Han understreker likevel at både ham selv og resten av våre naboer i øst, fortsatt har en liten drøm om at Northug skal finne formen akkurat i tide og sikre seg en OL-plass.
– Både jeg og hele den svenske befolkningen håper at han kommer tilbake i Planica, står øverst på pallen og med det sikrer seg OL-billetten. Det hadde vært fantastisk for sporten, men per dags dato føles det ikke akkurat som at det kommer til å skje, sier han.
Han lurer også på om mannen med to OL- og hele 13 VM-gull nå har gjort sitt som toppidrettsutøver.
– Jeg er ganske urolig for Northugs karriere. Vi kan kanskje ha sett det siste av ham på dette nivået, sier han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame