– Hovedmålet er å gå mest mulig i OL. Jeg har lyst til å gå sprint og lagsprint, og stafetten er også en drøm. Jeg fikk gå stafett i VM i Lahti. Det handler om å komme i form. Da tror jeg at jeg kan være aktuell på mye. Hvis jeg er i bra form, går jeg bra på distanse også, og det hadde vært morsomt å prøve seg på det også i OL, sa Falla til NTB under høydesamlingen i Val Senales for et par uker tilbake.
Samlingen ble avsluttet denne uken. Falla startet samlingen litt seint, men fullførte med stil. 27-åringen har vært dominerende i sprint i de siste sesongene, og selv om svenske Stina Nilsson har nærmet seg, er fortsatt Falla den store mesterskapsløperen med gull i både siste VM og OL.

– Kult at hun melder

PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 KLOKKEN 17:28
Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud tror det skal bli vanskelig å dunke ut en av Marit Bjørgen, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg.
– Hun er nok i utgangspunktet nummer fem på lista, og det skal godt gjøres å dunke ut noen av de andre. Ingvild sleit jo litt forrige sesong, så det er kanskje der muligheten ligger. Men jeg er ganske sikker på at Ingvild er tilbake i slag nå.
Skofterud roser likevel Fallas offensive innstilling.
– Jeg synes det er kult at hun melder. Hun fikk jo en etappe i Lahti-VM i fjor, hvor hun viste at hun har kapasitet. Men vi har en enorm bredde på kvinnesiden, og det er er vanskelig å komme seg inn på et distanselag. En 5 kilometer hadde nok passet Maiken bedre enn 10 (som er den korteste enkeltdistansen i OL).
Hva taler isåfall for at Falla kan hevde seg på for eksempel en 10 kilometer?
– For det første har hun fått enda et år med trening i kroppen. Hun har en høy treningsintelligens, som bidrar til en jevn utvikling. I tillegg går hun sjeldent på noe stor smell. Selvtilliten har hun også på plass.

Vurderer å droppe Tour de Ski

I Lahti-VM tok hun til og med tre gull. I tillegg til individuelt sprintgull ble det gull i både lagsprint og stafett.
Falla tar ingen avgjørelse med hensyn til Tour de Ski før senere i sesongen.
– Jeg tar ingen Tour-avgjørelse før senere. Det som frister mest er å droppe det helt, men det kan også være aktuelt å reise ned for å gå noen renn. Det går også fint. Vi får se hvordan jeg ligger an i OL-kabalen og hva trenerne sier.
Skofterud tror det kan være lurt å stå over Touren.
– Mange gjør det fordi de har lyst til å være i form tidlig i sesongen, og føler at de trenger en treningsperiode før OL. De som velger å delta dropper ofte ut etter hvert.
På spørsmål om det er noen grunn til å være nervøs om at hun ikke skal kvalifisere seg til OL-sprinten, sier Falla følgende:
– Nei, jeg tenker ikke på sprinten, det er mest på distanserennene. Men jeg må kvalifisere meg på sprint også. Det er bare fire plasser, og jeg tar ingenting på forskudd.
Skofterud mener Falla må innfinne seg i å være storfavoritt på OL-sprinten.
– I alle fall før vi har sett noe fra årets sesong. Hun har blitt en mye bedre skiløper siden forrige OL-gull, og tok også VM-gull i fjor. Hun har garantert en god følelse før sesongstarten - og i sprint har selvtillit mye å si.

Stoler på magefølelsen

Falla har heller ikke tatt noen endelig avgjørelse på hva hun gjør i forkant av OL i Pyeongchang. Hun vet ikke om det blir høydeopphold eller om hun lader opp hjemme i Norge. Falla har vært mesterskapsutøver uansett hva hun har valgt i tidligere sesonger.
– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg har både vært i lavlandet og i høyden før et mesterskap, og det har fungert bra med begge deler. Det handler om hva jeg føler for, om jeg vil trene mer sprint og hurtighet eller utholdenhet og distanse. Det blir en avveining. Jeg har satt det litt åpent. Jeg må følge magefølelsen når det nærmer seg.
Neste helg er det sesongåpning på Beitostølen.
– Der får hun mulighet til å vise seg frem. Går hun bra, kan hun blande seg inn i diskusjonen til en 10 kilometer allerede nå, sier Skofterud.
(©NTB/Eurosport)
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 KLOKKEN 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 KLOKKEN 13:36