PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
24-åringen falt pladask på magen etter kun 50 meter på søndagens 30-kilometer med skibytte, og etter den første 3,75-kilometersrunden lå han 20 sekunder bak teten. Allerede da virket det som Hegstad Krüger var hektet av medaljekampen og at OL-debuten skulle bli en katastrofe.
På det meste på den klassiske delen var han hele 37 sekunder bak finske Ivo Niskanen. Absolutt ingenting tydet på at det var nordmannen som skulle juble høyest en halvtime senere.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
(Se uhellet i videovinduet. Saken fortsetter under.)
Men Lyn-utøveren, som har vært i storslag hele sesongen, viste hvilken langrennsutøver han er og kjempet seg tilbake og vant – foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund.
– Jeg er helt tom for ord. Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si. Jeg trodde det skulle bli verdens verste dag, men det ble det ikke, sa Hegstad Krüger til Eurosport, nærmest sjokkert over det han og resten av laget leverte.
Martin Johnsrud Sundby hadde det enklere med å beskrive den norske medaljedagen, og kalte den rød-hvit-tapetserte pallen en skikkelig lagseier.
– Vi leverer en tredobbelt - en fantastisk dag! Dette er stort for hele teamet og laget, og selv om jeg selvfølgelig ønsket å ta gull må jeg bare gratulere Simen. Fantastisk gjort, uttrykte en tydelig emosjonell sølv-vinner.

– Fantastisk!

Det 24-åringen presterte var nærmest umenneskelig, og fem kilometer før mål rykket Hegstad Krüger i fra resten av feltet. Og luka han fikk holdt helt inn.
Etter å sett lagkameraten opparbeide seg en luke på nærmere 20 sekunder, satte Martin Jonsrud Sundby og Hans Christer Holund inn støtet og fosset i fra de andre. Det endte med sølv og bronse, som igjen ga Norge tredobbelt og vårt første gull i PyeongChang.
– Fantastisk av Simen! Alt har fungert perfekt, kommenterte en ekstatisk Åge Skinstad da de tre nordmennene gled over mållinja, før han fortsatte:
– Dette er bare helt fantastisk. Noe av det største jeg har sett! sa langrennseksperten.
(Se det historiske oppløpet. Saken fortsetter under)
Med seg i kommentatorboksen hadde den tidlige langrennstreneren Jan Christian Bjørn, som var like henrykt over det han hadde vært vitne til.
– Dette er helt ellevilt. Simen Hegstad Krüger går inn og blir olympisk mester i PyeongChang, utbrøt Bjørn.
– Ja, det er bare helt vilt. Etter den starten han fikk med fallet i starten. Det handler om en mental styrke man sjelden ser, som ender med OL-gull. Fantastisk!, var Vibeke Skofteruds analyse fra indre bane.

Verst tenkelig start

Nervene spilte inn kun sekunder ut i langrennguttas første OL-øvelse. Hegstad Krüger gikk på trynet, og kun to minutter senere gikk flere andre utøvere i bakken. Noen brakk staven.
Ivo Niskanen - gull-vinneren fra Lathi-VM 2017 - har sin klare styrke i den klassiske disiplinen og lå i tet de første 10 kilometerne. Han ønsket å sette fart for å mørne de antatt beste spurtkanonene, og før sisterunden før skibyttet var 10-12 løpere samlet.
Etter den klassiske delen var historie og fristildelen ble tatt fatt på lå Hegstad Krüger 14 sekunder bak. Heldigvis for Lyn-utøverens del gikk de første minuttene ut fra stadion svært bedagelig, som gjorde at han fikk kontakt med teten.
(Se seiersintervjuet med Hegstad Krüger. Saken fortsetter under)

Nå kan det smelle

Da 20 kilometer var unnagjort kalte langrennskommentatorene øyeblikket for «stille før stormen».
– Det er nå det gjelder å være våken. Plutselig kan det smelle, sa Jan Christian Bjørn.
Det fikk han rett i. Mens de taktiske vurderingene utspilte seg og løperne lå og lurte på hverandre, økte Hegstad Krüger tempoet inn i en motbakke og fikk sekunder over toppen. De andre norske valgte å la lagkameraten gå i fra, og plasserte med det presset på de utenlandske utøverne.
Ingen av de andre favorittene maktet å utjevne forskjellen, og med det vokste 24-åringens ledelse seg større og større.
Etter å ha levert nervepirrende minutter for seg selv og alle nordmenn i de tusen hjem, kunne Hegstad Krüger innse at gullet var sikret da han gled inn på oppløpssiden i ensom majestet. Et gull som må kunne kategoriseres en bragd, en suksesshistorie og et uforglemmelig OL-øyeblikk.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36