• Norsk medaljesjanse 12.00: Skøyter, fellestart på Eurosport Player og Eurosport Norge
– De to første gikk et fantastisk løp og var knallsterke fra start. Det var helt rått å se på, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til Eurosport.
De norske var sjanseløse da på gull på lørdagens femmil. Nesten halvveis ut i løpet smadret finnen Iivo Niskanen feltet og fikk etter hvert besøk av russeren Alexander Bolshunov.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
Det ble en duell mellom de to om gullet. Sterkest på slutten var finnen som klinte til en kilometer fra mål. Det holdt til OL-gull ettersom Bolshunov klarte ikke å henge med og måtte ta til takke med sølvet.
– Det var tøft. Vi fikk virkelig kjørt oss i dag. Vi kjemper det vi har hele veien for å prøve å holde oss i spill. Vi prøver, og vi gir oss pokker ikke, men i dag er vi langt unna å være med Ivo inn. Det er det bare å erkjenne, det ble tøft ja, sier Johnsrud Sundby til Eurosport.
Alexej Poltoranin hang med Niskanen, men gikk på en skikkelig sprekk på slutten. Dermed ble det en kamp mellom russiske Andrej Larkov, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Alex Harvey om bronsen.
Larkov banket til i motbakken før mål og tok bronsen, mens Alex Harvey ble nummer fire. Sundby ble nummer fem og Holund nummer seks.

– Rett og slett ikke gode nok

Hetland erkjenner at femteplass ikke var det de norske landslagsutøverne hadde håpet på.
– Det eneste vi kunne gjort annerledes i dag var å være bedre. Det var vi rett og slett ikke, sier han.
– Det er en av de tøffeste femmilene jeg har gått. I dag var jeg ikke god nok. Jeg hadde ikke nivået til de beste inne. Jeg var egentlig ikke i nærheten. Det er kjedelig. Der må jeg gjøre en jobb fremover, sier Hans Christer Holund til Eurosport.
Landslagstrener Hetland nekter for at den skuffende femmilen legger en stor demper på langrennsherrenes mesterskap, sett under ett.
– Selvsagt skulle vi gjerne gjort det enda bedre i dag. Likevel reiser vi hjem herfra med et smil om munnen. Vi har hatt et fenomenalt mesterskap og levert gode resultater, sier landslagstreneren etter den siste langrennsøvelsen for gutta.
  • Se 30 kilometer klassisk for kvinner søndag morgen 07.15 på TVNorge og Eurosport Player.
Her ser du Niskanen avgjøre. Artikkelen fortsetter under videoen.

Følte han gikk mot Rocky Balboa

Niskanen hadde god tid til å juble på oppløpet, men slet lenge med å riste av seg Aleksandr Bolsjunov. Her beskriver han figheten de to kjempet gjennom de 50 kilometerne:
– At han hang på så lenge og var så sterk var en stor overraskelse. Jeg trodde ikke at den unge russeren skulle være så sterk i dag. Han var som Rocky Balboa, men jeg klarte å slå han, sier den ferske olympiske mesteren.
De fleste stusset da finnen valgte å bytte ski før siste runde, mens den russiske konkurrenten skled videre.
– Jeg var litt urolig for snøen, så skiene mine var veldig bra i starten av løpet. Det begynte å snø litt, og jeg hadde litt andre ski. Jeg ville ikke hatt sjanse i spurten mot han, så jeg måtte angripe tidligere, sier Niskanen.

De norske hang ikke med etter skibytte

Det ble en rolig start på de fem milene, før tempoet ble skrudd opp og løpere begynte å skalle av det store feltet. Men favorittene var samlet helt inn til 16,6 km. Da valgte de norske å bytte ski.
Akkurat det så ikke ut til å hjelpe. Like etter klinte Iivo Niskanen til og sprengte hele feltet etter skibyttet. Med seg fikk han Alexej Poltoranin, mens Bolshunov, Nicklas Dyrhaug, Alex Harvey, Dario Cologna, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund ikke klarte å henge med.
Det ble en skikkelig sprekk på de norske. Det ble ett og to minutter opp til finnen for nordmennene.
  • Norsk medaljesjanse 12.00: Skøyter, fellestart på Eurosport Player og Eurosport Norge

Niskanens gullgrep

Bedre gikk det for Bolshunov som tok opp jakten på Niskanen og hentet han inn igjen med rundt en mil igjen, mens Poltoranin sprakk fullstendig og ble tauet inn av nordmennene til slutt.
Niskanen valgte å bytte ski med under en mil igjen, men det viste seg å være et klokt valg. Finnen gled rett opp til russeren på den påfølgende runden og det ble en kamp mellom de to om gullet.
Der var Niskanen sterkest og gikk alene inn til mål. Hans andre OL-gull.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36