PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
Søndag hevdet The Sunday Times at så mange som en tredjedel av VM- og OL-medaljevinnerne i langrennssporten mellom 2001-2010 hadde «mistenkelig høye blodverdier». Avisen skrev også at spesielt én ikke-navngitt svensk utøver var høyst mistenkelig.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
Ifølge påstandene er Norge på listen over de mulige landene med tilknytning til dopingskandalen, uten at det avsløres hvilke(n) utøver(e) det kan være snakk om.
Landslagssjef Vidar Løfshus mener det ikke er overraskende at slike mistanker dukker opp i forkant av store mesterskap.
– Det er vel gammelt nytt. Det dukker opp med jevne mellomrom, og det er vanskelig å si hvor mye nyhetsverdi det har. Vi har lite informasjon om det der, så vi får se hva som kommer frem, sier Løfshus til Eurosport.no.
Mandag gikk den svenske langrennsprofilen Anders Södergren hardt ut mot Sverige Television, der han hevdet at timingen for dopingspekulasjonene var hensiktsmessig utført.
– Inn mot hvert mesterskap kommer det sånne greier her, bare for å skape en slags nyhetsverdi. Jeg er så sykt lei, sier Södergren ifølge Expressen.se.

– Vi jukser ikke i norsk langrenn

Sammen med britiske Sunday Times, tyske SRD og tsjekkiske Republik har SVTs Uppdrag Granskning fått tilgang til blodverdiene på et tresifret antall langrennsutøvere mellom 2001 og 2010. Det er ut i fra disse tallene det hevdes at om lag én av tre innen idretten har jukset.
Men selv om det forekommer høye blodverdier i mange av målingene, samsvarer ikke det automatisk med doping, mener Løfshus.
– Nei, det er naturlige svingninger (i blodverdiene) i forbindelse med høyde, og vi har hatt løpere vi også som har hatt for høye verdier og måtte stå over løp. Det er ikke noe nytt det der, altså, sier Løfshus og legger til:
– Vi får se hva som kommer frem, men som jeg sier: vi jukser ikke i norsk langrenn.

– Naturlig høye blodverdier

Södergren tror det samme gjelder våre svenske langrennsnaboer.
– Det finnes de som har naturlig høye blodverdier. Det behøver ikke å bety noen ting. Jeg er veldig sikker på at det ikke finnes noen svenske langrennsutøvere som har vært dopet, meddeler Södergren til Expressen.se.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36