FORNEBU (Eurosport.no):
– Det er hemmelig, sier Martin Johnsrud Sundby (32) til Eurosport.no.
Han smiler godt. Han vil ikke avsløre for mye, men det er tydelig at langrennsstjernen har en plan før Eurosport-sendte OL i Pyeongchang. Selv om det er åtte og en halv måned til ilden tennes i Sør-Korea har han blinket seg ut en distanse der han selv mener han har best sjanse til å ta sitt første individuelle OL-gull.
PyeongChang
Johnsrud Sundby ofret seg for gullvinneren: – Vi lyktes optimalt
11/02/2018 PÅ 15:30
– Jeg har gode sjanser på veldig mange distanser, men jeg har sagt i år skal jeg gå «all inn» på en distanse og det er 15 kilometeren. Jeg tror at jeg har best sjanse der i treningsarbeidet og at det er den distansen jeg har best sjanse til å påvirke resultatet. Det har jeg gått løs på nå. Det er gøy og det trives jeg med, sier Sundby.

– Det er mine små hemmeligheter

Men noe vil han holde for seg selv. Hva han gjør i treningsarbeidet for å være best mulig til distansen vil han ikke avsløre. Det vil han skjule for konkurrentene.
– Det er mine små hemmeligheter som jeg skal ta med meg og som jeg skal bygge motivasjon med. Jeg er en av de mest innovative med tanke på trening og treningsformater. Da må jeg holde det for meg selv i et år til, forteller langrennsstjernen.
Det er kanskje smått utrolig at verdens beste langrennsløper de siste sesongene fortsatt står uten et individuelt gull i VM eller OL. Mye sykdom og uflaks i tidligere mesterskap har spolert mulighetene for å kunne ta et individuelt gull.
Under VM i Lahti forrige sesong røk gullet da han brakk staven i den siste bakken i duellen med Sergej Ustjugov på 30 kilometeren. Før 50 kilometeren i samme mesterskap var han den store favoritten. Dette var distansen han skulle vinne. Inne på stadion tapte han gullet. Han klarte ikke å riste av seg konkurrenten før spurten.
Sundby avviser at det hviler en forbannelse over ham i mesterskap.
– I idrett er det masse forberedelser, trening og du skal være best på den dagen. Så er det litt tilfeldigheter. De må han ha med seg også. Jeg håper på at de skal være med meg nå. At jeg både har marginer og gode dager på min side. Det kan bli morro, forteller 32-åringen.
Saken fortsetter under bildet:

Martin Johnsrud Sundby først over målstreken i Holmenkollen forrige sesong. Seieren ble revansje uten et individuelt VM-gull i Lahti

Foto: Scanpix

– Det har jeg veldig, veldig lyst på

Mandag deltok skiløperen på Olympiatoppens OL-samling. Der fikk han en del nyttig informasjon om hvordan han skal tilpasse seg forholdene i Pyeongchang. Ingenting av det han kan påvirke selv, overlates til tilfeldighetene.
– Det meste er vel mest opp til meg selv. Det er det jeg kan gjøre noe med, og det har jeg begynt med for lenge siden. Det er dødskult å ha OL som mål å forberede seg til. Det blir noe helt nytt. Det er et kontinent jeg aldri har vært på tidligere. Det krever nok mye forberedelser.
– Hva blir utfordringer når du skal til et sted du ikke har vært før?
– Utfordringen blir å vite nøyaktig på hvordan ting er i forhold til hva jeg skal trene på og hvordan jeg skal legge det opp. Det har vi prøvd å få mye informasjon på fra folk som har vært der. Men det er det å klare å være spesifikk nok i den trening som man legger ned og bli god nok på de tingene som kan bli avgjørende der, det er ikke så lett å se for seg. Man får høre og prøve å visualisere det, men det vil alltid være noen momenter som man ikke er forberedt før man kommer bort, sier 32-åringen.
Å kunne ta et individuelt OL-gull i Sør-Korea er den store motivasjonen. Å stå på toppen av pallen er noe som driver langrennsløperen i de tusenvis av treningstimene han legger ned på veien mot målet i Pyeongchang.
– Jeg har lyst til å vinne, men det er det veldig mange andre som har også. I bunnlinjen er det målet og drømmen, så elsker jeg alt som skjer på veien dit. Min lidenskap er det som begynner nå og frem til det. Det er det jeg gleder meg over. Livskvaliteten styres ikke av det gullet, men det er det som er det store målet. Det har jeg veldig, veldig lyst på, forklarer Sundby.
Vinter-OL i Pyeongchang sendes altså på Eurosports plattformer, og starter 9. februar 2018!
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23