Populære sporter
All sport
Vis alt

Kommentar: Tack Sverige – ni ga oss motstånd på stafetten!

Andreas Selliaas

Publisert 17/02/2018 klokken 17:09 GMT+1

Nok en gang var det Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som sto i fokus på en OL-stafett. Denne gangen fikk svenskene mos. Det bør også imponere svenskene.

Bjørgen og Nilsson

Foto: Scanpix

På OL-stafetten i Sotsji tok Astrid Uhrenholdt Jacobsen plassen til Kristin Størmer Steira på tredjeetappen og alle tvilte på om hun ville greie å prestere. I Pyeongchang i dag tok hun over plassen til en mildt sagt forbanna Heidi Weng og alle lurte på om landslagsledelsen var ved sine fulle fem. Den svenske kommentatoren i Expressen, Tomas Pettersson, skrev etter det norske stafettuttaket «Tack Norge – ni ger oss jus chans till guld».
Kjære Tomas Pettersson, og hele resten av Sverige: Tack Sverige – ni ga oss motstånd på stafetten!
Dramatiske omstendigheter gjorde OL i Sotsji i 2014 til en meget spesiell affære for de norske kvinnene og resten av det norske laget. Astrid Uhrenholdt Jacobsens mistet broren sin rett før lekene startet og like etterpå gikk hun på pur vilje inn til en fin fjerdeplass på sprinten og var bare et stavbrekk unna en medalje. Hun var allikevel førnøyd. Langrenn er tross alt ikke det viktigste i livet. Hun greide å gjennomføre til tross for tapet av broren Sten Anders’ død.
Allikevel var det norske publikum både overrasket og skuffet over femteplassen i Sotsji.
Saken fortsetter
Under lekene i Sotsji viste Marit Bjørgen og de andre lagvenninnene til Uhrenholdt Jacobsen oss at de vinner og taper som et lag og at de står sammen i tunge stunder. Det har vi for så vidt se da Therese Johaug ble tatt i doping, også. I Sotsji sto de samlet mot IOC da de protesterte mot at de norske jentene ville gå med sørgebånd til minne om Uhrenholdt Jacobsens bror og det var helt naturlig for de norske jentene å dedisere sine Sotsji-gull til Uhrenholdt Jacobsen.
Derfor er dagens stafettgull i Pyeongchang ekstra fortjent og rørende. Da Uhrenholdt Jacobsen ble valgt foran Heidi Weng på andreetappen var det mange som steilte, til tross for at Heidi Weng har gått seg ut av stafettlaget i disse lekene. Tour de Ski-vinneren har rett og slett ikke prestert i Pyeongchang og det ga en åpning for Uhrenholdt Jacobsen. Det fikk en lykkelig slutt.
Selv om det var en lidelse å se Astrid Uhrenholdt Jacobsen i sporet under stafetten – hun tapte nesten ett minutt til de andre på sin etappe - var det en lykke å se henne, Ragnhild Haga og Ingrid Flugstad Østberg ta i mot en suveren Marit Bjørgen i målområdet. Atter en gang fikk vi se lagånd og samhold og der dronninga Marit Bjørgen sto i sentrum.
For måten hun knuste svenskenes skikomet Stina Nilsson på, går ikke bare inn i historiebøkene, men også i lærebøkene. Hun gikk ut i høyt tempo, passerte raskt Nilsson, holdt farten oppe og knuste den svenske sprinteren i spurten. Det var nådeløst. Og det var en kraftig revansj for fadesen i Sotsji der svenskene tok gull.
Tar Bjørgen ett gull til i disse lekene blir hun tidenes vinterolympier både i antall medaljer og i antall gull. Det er en stor prestasjon. Det er en enda større prestasjon å ta de andre jentene med seg på denne reisen og samtidig gi dem trøst og støtte når det blåser hardt rundt dem, slik det har gjort i forkant av stafetten i Pyeongchang.
Det er kanskje den største prestasjonen. Det tror jeg også svenskene vil innrømme.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame