Den internasjonale olympiske komité (IOC) har også tatt fra dem plasseringene og medaljene fra Sotsji-OL. Per dags dato har de lov til å konkurrere i renn i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS), men det er ikke endelig avklart hva som vil være tilfelle når verdenscupen starter i Ruka neste fredag.
Saken om utestengelsen av russerne er vrien for noen hver.
– Jeg har mine egne tanker, men tør ikke å mene for mye. Vi må bare stole på institusjonene rundt omkring i verden som tar de beslutningene de gjør. IOC har tatt sin beslutning, og så regner jeg med at FIS gjør det ordentlig på sin måte. Vi har vært veldig opptatt av at utøverne skal ha en viss rettssikkerhet, og da må det behandles på en skikkelig måte, sa Løfshus på pressekonferansen til Norges Skiforbund på Beitostølen onsdag.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 KLOKKEN 17:28
Den vanligvis så frittalende Løfshus ønsker ikke å være for bastant i saken mot Alexander Legkov og de fem øvrige utestengte russerne.

Spøkelse

– Er du enig i at det er en ulykkelig situasjon?
– Ja. Alle som står rundt bordet her og andre som kjenner til historien kjenner til kulturen rundt doping som har eksistert i det tidligere Øst-Europa. Dette er på en måte et spøkelse fra fortiden.
– Du tror det forekommer juks i Russland?
– Nei, men det har vært en ukultur i det tidligere Øst-Europa. I dette tilfellet kan det i verste fall være slik at ikke utøverne har kjennskap til det.
– Hvor viktig er det at det kommer en beskjed om hva FIS vil gjøre innen Ruka?
– Det har jeg ingen sterke meninger om. Jeg bruker ikke mye energi på dette. Jeg stoler på at de som er der tar de riktige beslutningene, at de utreder det godt og behandler det på en ordentlig måte. Og så får vi forholde oss til det som blir vedtatt.
– Det er ikke slik at dere tenker at om vi blir kvitt russerne så blir det enklere å oppnå målene dere har?
– Nei. Vi ønsker en fair konkurranse og en idrett fri for juks.
– Synes du IOCs utestengelser er gjort på et tynt grunnlag?
– Nå har jeg lest utdrag av Oswald-rapporten, og har de gode nok beviser og kan dømme på det, så stoler jeg at de bevisene holder i en hver sammenheng også i et rettssystem.
– Men tror du vi får se Maxim Vylegzjanin på start i Ruka om en drøy uke?
– Det har jeg ingen formening om.
Løfshus regner uansett med at saken havner i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) med tid og stunder. Han sier at de norske utøverne er profesjonelle uansett utfall.
– Dette bruker vi lite energi på. Vi har vært gjennom noen runder selv og er veldig opptatt av rettssikkerhet rundt dem. Da må vi forholde oss til det og at folk blir behandlet på en skikkelig måte.

Trist

Marit Bjørgen er en av dem som er opptatt av rettssikkerhet.
– Det er en trist sak. Her er det heller ingen positive prøver. Jeg har ikke lest McLaren-rapporten, og det er en helt annen situasjonen om det eksisterer en positiv prøve. Det er bare en trist sak, og en trist sak for langrennssporten, sier hun.
Bjørgen synes det er vanskelig å forholde seg til saken etter som det ikke finnes noen positive prøver.
– Avgjørelsen om utestengelse har IOC tatt, og FIS skal ta sin. Det må vi bare respektere.
– Hvordan kjennes det at det er så enkelt å bytte ut prøver om en skal tro det som står i McLaren-rapporten?
– Jeg har sett den filmen (Ikaros), og det som er skremmende er hensynet til vår sikkerhet. Dette kunne ha skjedd med andre prøver. Det kunne like gjerne ha skjedd våre prøver.
– Hadde du noen som helst mistanke om juks da du var i Russland og Sotsji-OL?
– Nei, jeg hadde følelsen av at alt foregikk veldig greit. Både under skirennene og etter skirennene. Jeg følte det var i orden. Det som er skremmende er tanken på vår sikkerhet. Jeg kjenner en uro rundt det.
(©NTB)
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 KLOKKEN 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 KLOKKEN 13:36