Mandag kom nyheten om at kortbaneløperen Viktor An ikke er med på listen over utøvere som IOC anser som rene utøvere og som kan inviteres som nøytrale utøvere til OL.
Tirsdag bekreftet den russiske OL-komiteen at heller ikke Ustjugov og Sjipulin står på listen over inviterte utøvere.
Russerne reagerer kraftig etter at utøvere som de selv anser som rene, ikke får være med i PyeongChang. De medga mandag at kortbaneløper Ans OL-håp var knust, i og med at det ikke vil være mulig å få fullføre en ankebehandling før etter lekene.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28
– Deprimerende nyheter, het det i en uttalelse fra president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Klare betingelser

Russland er utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang etter avsløringen om statsstøttet dopingjuks. Samtidig har IOC åpnet for at enkelte russere kan delta i vinterlekene i neste måned under nøytralt flagg.
Utøverne som får delta under nøytralt flagg, skal utvelges etter «strenge betingelser», het det fra IOC-hold da Russland ble utestengt fra OL i desember i fjor. Videre opplyste IOC at en egen invitasjonsliste suverent skulle utarbeides av et spesialpanel ledet av franske Valerie Fourneyron. Panelet omfatter medlemmer av gruppen som gjennomfører dopingtesting før lekene.
De russiske utøverne som skal gis klarsignal til å delta i OL, må i panelets øyne godtgjøre at de er rene. I det ligger det at de ikke må ha vært diskvalifisert eller utestengt for brudd på antidopingregler. Videre må de ha gjennomgått alle tester anbefalt av gruppen som gjennomfører dopingtesting før lekene, samt gjennomgått andre testregimer spesifisert av panelet for å sikre like konkurransevilkår.

Suveren rett

IOC har i siste instans forbeholdt seg til retten til suverent å avgjøre hvilke utøvere fra listen som skal inviteres til OL.
Nå tyder altså alt på at en av verdens fremste langrennsløpere, Sergej Ustjugov, ikke er invitert til OL. 25-åringen tok to gull og i alt fem medaljer under VM i Lahti forrige sesong og vant også Tour de Ski.
Ustjugov gikk sprinten under OL i Sotsji for fire år siden. I ettertid har det kommet fram at det russiske dopingprogrammet blant annet innebar å kamuflere positive prøver fra vinterlekene på hjemmebane.
Skiskytteren Anton Sjipulin var med på det russiske stafettlaget som tok gull under OL i Sotsji. 30-åringen har samtidig en individuell bronse fra OL i Vancouver.
(©NTB)
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36