Om en uke starter OL i Sør-Korea. Mye tyder på at det kan bli en svært kald åpning på mesterskapet.
Ifølge værprognosene kan det bli et skikkelig kuldesjokk for deltakerne i PyeongChang.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28

– I grenseland for hva som er forsvarlig å konkurrere i

Utover i mesterskapet og inn mot sprinten i langrenn kan det bli ned mot 15 minusgrader melder Expressen. Det kan skape utfordringer for utholdenhetsidretter. Kuldegrensen i OL er på 20 minus, men en jury kan stoppe en konkurranse om det er 15 minusgrader og vind som øker kuldeeffekten.
For sterk kulde kan skape problemer for luftveiene til langrennsløperne og spesielt på sprinten der utøverne konkurrerer med flere løp kan dette bli en utfordring. Den svenske landslagslegen er urolig for utøvernes helse om værprognosene innfris. For eksempel vil dette skape ekstra utfordringer for Stina Nilsson, som er en av de fremste konkurrentene til de norske.
– Vi befinner oss i grenesland for hva jeg synes er forsvarlig å konkurrere i. Som astmatiker er du mer sårbar når det blir veldig kaldt, sier Per Andersson til Expressen.

Vil endre kuldegrensen

Veldig kald og tørr luft påvirker slimhinnene, som igjen påvirker luftveiene. Landslagstrener for menn, Lars Selin, mener det vil være tøft om forholdene blir ned mot 20 minus, men påpeker at det også går an å beskytte seg mot det.
– De må først av alt varme opp veldig forsiktig. For eksempel med pustemaske for luftveiene slik at det ikke vil være et sjokk i starten. Så er det viktig å beskytte vitale kroppsdeler. Ellers kan det bli problematisk, sier Selin.
Landslagslegen, som har støtte fra kollegaer fra andre nasjoner, vil gjerne se en endring av kuldegrensen inn mot neste OL.
– Om de endrer den til 17 minusgrader vil det bety mye, sier Andersson.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36